Koronavírus bol objavený na časticiach prachu

NETKY.SK • 25 Apríl 2020, 15:05 • 2 min
Koronavírus bol objavený na časticiach prachu

Taliani objavili nový koronavírus na prachových časticiach, ktoré znečisťujú ovzdušie. Tím vedcov skúmal, či by výskyt vírusu na týchto časticiach mohol viesť k prenosu na väčšie vzdialenosti a zvýšiť počet infikovaných ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ovzdušie nad Bergamom 

Vedci skúmali vzorky častíc znečisteného ovzdušia z jedného mestského a jedného priemyselného miesta v provincii Bergamo na severe Talianska. V mnohých vzorkách identifikovali gén vysoko špecifický pre COVID-19. Prítomnosť génu potvrdili slepé testy v nezávislom laboratóriu.

 

 

Vyjadrenie vedca 
Skúmanie toho, či môže znečistenie ovzdušia viesť k rozsiahlejšiemu šíreniu nového koronavírusu, je podľa Leonarda Settiho z Bolonskej univerzity, ktorý výskum viedol, dôležité. "Som vedec a mám obavy, keď to neviem. Ak to vieme, môžeme nájsť riešenie. Ak to nevieme, môžeme len trpieť dôsledkami," cituje vedca britský denník The Guardian.

 

Zatiaľ nepotvrdené, ale hodnoverné
Štatistická analýza Settiho tímu naznačuje, že vyššia úroveň znečistenia ovzdušia by mohla vysvetliť vyššiu mieru nákazy v niektorých častiach severného Talianska pred obmedzením pohybu obyvateľov. Ani jedna zo štúdií výskumníkov pod vedením Settiho zatiaľ neprešla recenzným hodnotením a nepodporili ju teda nezávislí vedci. Odborníci sa však zhodujú, že návrh talianskych vedcov je hodnoverný a vyžaduje si preskúmanie.

 

img

 

Prenos častíc cez iné vírusy
To, že by prachové častice v znečistenom ovzduší mohli pomôcť pri šírení koronavírusu vzduchom, naznačili aj dve ďalšie výskumné skupiny. Predošlé štúdie zase ukázali, že takéto častice obsahujú mikroorganizmy a že znečistenie pravdepodobne prenášalo vírusy spôsobujúce vtáčiu chrípku, osýpky a slintačku a krívačku na veľké vzdialenosti.

 

Veľké a malé kvapôčky 
Veľké kvapôčky s vírusom vznikajúce pri kašli a kýchaní infikovaných ľudí padajú na zem v okruhu do jedného alebo dvoch metrov. Oveľa menšie kvapôčky s priemerom menším ako 5 mikrometrov však môžu zostať vo vzduchu niekoľko minút až hodín a môžu sa niesť ďalej. Či tieto malé kvapôčky spôsobujú nákazu koronavírusom, vedci nevedia, vedia však, že koronavírus, ktorý v roku 2003 spôsobil ochorenie SARS, sa šíril vzduchom a nový koronavírus je v malých kvapôčkach životaschopný niekoľko hodín.

 

img

 

Nemožno to vylúčiť
Vedci upozorňujú, že dôležitosť potenciálneho prenosu koronavírusu vzduchom a jeho možné posilnenie prostredníctvom prachových častí vo vzduchu bez dôkazov nemožno vylúčiť. Či je však vírus na časticiach životaschopný a je v dostatočnom množstve na to, aby spôsobil ochorenie COVID-19, nie je ešte známe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona