Začalo sa vyšetrovanie drámy, austrálsky premiér si uctil obete

NETKY.SK • 16 December 2014, 07:16 • 2 min
Začalo sa vyšetrovanie drámy, austrálsky premiér si uctil obete

SYDNEY - Austrália spustila vyšetrovanie policajnej operácie, ktorá ukončila rukojemnícku drámu v kaviarni v Sydney.

slovakia

left justify in out

Tá si vyžiadala okrem útočníka dve obete, keď policajné komandá v utorok skoro ráno vtrhli do budovy Lindt Chocolat Cafe v centre metropoly. Obete identifikovali ako 34-ročného manažéra kaviarne Toriho Johnsona a 38-ročnú právničku Katrinu Dawsonovú. Všetky vlajky na vládnych budovách vejú na pol žrde, položením kvetov k provizórnemu pamätníku si obete uctil aj premiér Tony Abbott. Polícia vyšetruje tiež motívy páchateľa, ktorý 16 hodín držal v kaviarni 17 rukojemníkov, niektorým sa podarilo utiecť skôr. Muža identifikovali ako päťdesiatnika Mana Harona Monisa, iránskeho utečenca, extrémistu a kriminálnika. Či dvoch rukojemníkov zastrelil on, zatiaľ nie je jasné. Oblasť v okolí miesta činu ostáva uzavretá.

 

V prípade páchateľa ide o muža čeliaceho vyše 40 obvineniam zo sexuálneho útoku a nevhodného správania. Známy je tiež tým, že posielal nenávistné maily rodinám austrálskych vojakov, ktorí zomreli v zahraničí. Monisa navyše minulý rok obvinili z podielu na vražde jeho bývalej ženy, ktorú dobodali a podpálili v byte v Sydney. Podľa médií sa sám označoval za "spirituálneho liečiteľa". Politický azyl v Austrálii dostal v roku 1996. Počas drámy boli rukojemníci prinútení rozprestrieť pri okne islamistickú vlajku, čo vyvolalo obavy, že ide o útok džihádistov. Ozbrojený muž tiež hrozil odpálením bômb.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies