Dokedy budú platiť covid passy? Niektoré krajiny už pristúpili k zmenám

NETKY.SK • 13 December 2021, 11:16 • 2 min
Dokedy budú platiť covid passy? Niektoré krajiny už pristúpili k zmenám

Keďže účinnosť vakcíny po čase výrazne klesá, Európska únia a niektorí jej členovia riešia, ako to najlepšie zohľadniť v dĺžke platnosti digitálnych covid passov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Otázka, ako dlho budú ľudia po dvoch vakcínach oficiálne považovaní za plne zaočkovaných, je teda na mieste. Covid passy sú pre každého zaočkovaného oficiálnou priepustkou cez hranice či vstupenkou do rôznych prevádzok. 

 

img

 

Pomaly sa blížime k momentu, kedy by prvým plne zaočkovaným mali prestať platiť aktuálne covid passy, platnosť ktorých bola nastavená práve na obdobie jedného roka od plnej zaočkovanosti.

 

Uvažuje ministerstvo zdravotníctva nad prípadným predĺžením platnosti covid passov, alebo budú za plne očkovaných považovaní len ľudia s tromi dávkami vakcíny? "Aktuálne platí platnosť covid pasu v dĺžke 12 mesiacov. Táto platnosť sa automaticky obnovuje na 12 mesiacov od podania očkovacej látky. To znamená, že ak sa napríklad niekto zaočkoval treťou dávkou vakcíny, platnosť covid pasu je opäť predĺžená na ďalší jeden rok,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová pre cas.sk.

 

V Európskej únii už niekoľko týždňov prebiehajú debaty o tom, ako vyriešiť situáciu s covid passmi, nakoľko je potvrdené, že na zachovanie imunity je potrebná aj tretia dávka a možno budú neskôr potrebné aj ďalšie. Podľa najnovších výskumov totiž už pol roka po podaní druhej dávky klesá účinnosť vakcíny na 60 percent, no po podaní tretej dávky opäť stúpne na zhruba 90 percent.

 

img

 

 

Európska komisia pred koncom novembra odporučila členským krajinám, aby platnosť covid pasov, ktoré sú vydávané na národnej úrovni, skrátili. Niektoré štáty, napríklad Česká republika, sa podľa toho už zariadili a oznámili, že platnosť očkovacích preukazov skracujú na deväť, alebo len na sedem mesiacov.

 

Ostatné krajiny zatiaľ čakajú, aký bude konsenzus na európskej úrovni, a k týmto štátom sa zatiaľ radí aj Slovensko. "Čo sa týka dĺžky predĺženia alebo skrátenia platnosti, to je predmetom rokovaní na medzinárodnej úrovni v rámci európskych štátov. V prípade zmeny v tejto oblasti budeme následne informovať,“ uviedlo naše ministerstvo zdravotníctva.

 

Krajiny, kde už stanovili nové pravidlá pre platnosť covid pasov, pripustili, že ak vznikne celoeurópska dohoda na tom, ako by mali pravidlá v tejto oblasti fungovať, prispôsobia sa a svoje aktuálne nastavenie zmenia.

 

img

 

Európska komisia sa spolu s expertmi z oblasti zdravotníctva z jednotlivých členských krajín prikláňa k tomu, aby sa platnosť covid pasov stanovila plošne na deväť mesiacov. Proti sú hlavne východoeurópske krajiny, ktoré sa obávajú, že toto opatrenie bude mať devastujúci dosah na cestovný ruch.

 

Možno vás zaujme: Prečo NCZI zmenilo metodiku zberu dát k pandemickej situácii?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies