Začal sa megaproces s mafiánmi: Obžalovaný Kováč priznal vinu!

NETKY.SK • 20 Január 2015, 18:02 • 2 min
Začal sa megaproces s mafiánmi: Obžalovaný Kováč priznal vinu!

BANSKÁ BYSTRICA - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s Róbertom Lališom, označovaným za šéfa gangu sýkorovcov, ktorý je na úteku, rovnako ako aj ďalší obžalovaný Martin Bihari.

slovakia

left justify in out

Ďalší Jozef Roháč požiadal senát ŠTS, aby pojednával v jeho neprítomnosti. Do súdnej siene tak priviezli iba štvoricu obžalovaných Alojza Kromku, Ivana Cuppera, Mareka Trajter a Martina Kováča. Muži čelia obžalobám zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 – Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a tiež zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.
     

Voči Róbertovi Lališovi, prezývaným Kýbel, a Martinovi Biharimu, známym pod prezývkou Rus, sa koná ako voči ušlým, na súde majú obhajcov. Hoci sa pôvodne očakávalo, že v prvý deň megaprocesu privedú do súdnej siene aj Jozefa Roháča, prezývaného Potkan, nestalo sa tak. Pred senát súdu predstúpil na neverejnom zasadnutí už v deň, keď ho eskortovali z Maďarska, kde je vo väzbe, do Banskej Bystrice, teda ešte vo štvrtok 15. januára.
     

Ako dnes konštatoval predseda senátu ŠTS, obžalovaný Jozef Roháč sa vzdal svojho práva zúčastňovať sa na tomto procese. Rozhodol sa ku skutkom, z ktorých je obžalovaný, nevypovedať a nereagovať na vykonané dôkazy, a to až do právoplatného ukončenia celej veci.
     

K obžalobe, ktorú predniesol špeciálny prokurátor, sa Alojz Kromka, prezývaný Lojzo Čistič, Ivan Cupper, prezývaný Vinco, a Marek Trajter vyjadrili slovami, že sú nevinní. Podľa vyjadrenia ich obhajcov, usvedčovať ich majú ľudia, ktorí boli zapletení do trestnej činnosti – tzv. kajúcnici.
     

Ako pred senátom vypovedal Alojz Kromka, svedkovia uzatvárajú "kadejaké dohody, ktorými si zabezpečujú beztrestnosť alebo zníženie trestu". Podľa neho spôsob, akým si kajúcnici uplatňujú inštitút spolupracujúceho obvineného, bráni spravodlivému procesu.

 

Alojz Kromka je obžalovaný z účasti na vražde Alojza Házyho, čo popiera. Tvrdí, že nevie, kto ho zavraždil. Údajnú hlavu gangu sýkorovcov Róberta Lališa osobne nepozná a nikdy ho vraj ani nestretol. O trestnej činnosti, z ktorej ho viní obžaloba, nemá žiadnu vedomosť. Nepozná ani Ivana Cuppera.
     

Štvrtý na lavici obžalovaných, Martin Kováč, ktorého volajú Rybička, nečakane urobil pred súdom vyhlásenie o svojej vine. Toho obžaloba viní z účasti na vražde Romana Deáka a členstva v zločineckej skupine. ŠTS jeho vyhlásenie prijal. V jeho prípade sa tak už nebude vykonávať žiadne dokazovanie, pôjde len o výšku trestu.
     

Na to okamžite reagoval obhajca Mareka Trajtera, ktorý si podľa obžaloby mal vraždu Deáka objednať, vznesením námietky zaujatosti voči senátu ŠTS. O nej napokon súd nerozhodoval.

 

Na ŠTS do Banskej Bystrice prišli aj rodičia zavraždeného Deáka, ktorí na spravodlivosť čakajú už vyše 15 rokov.
      

"Prišla som sem so strachom a triaškou. My s manželom ďakujeme Národnej kriminálnej agentúre, že sa to vôbec dostalo až sem. Ani samotní aktéri neverili, že sa toto otvorí. To, čo urobili nášmu synovi, bola do detailov premyslená poprava. Musíme ísť ďalej, žiť ďalej, ale každý deň je pre nás strašný," reagovala matka zavraždeného Viera Deáková. Ako dodala, taký čin im nikdy neodpustí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies