Zabili veľvyslanca USA v Líbyi; americká diplomacia to ešte nepotvrdila

NETKY.SK • 12 September 2012, 11:16 • 2 min
Zabili veľvyslanca USA v Líbyi; americká diplomacia to ešte nepotvrdila

Zabili veľvyslanca USA v Líbyi; americká diplomacia to ešte nepotvrdila - Politika Amerického veľvyslanca v Líbyi a troch ďalších zamestnancov ambasády USA zabili dnes pri raketovom útoku v meste Benghází. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa

slovakia

left justify in out

img

Amerického veľvyslanca v Líbyi a troch ďalších zamestnancov ambasády USA zabili dnes pri raketovom útoku v meste Benghází. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných líbyjských predstaviteľov.
      Informácia sa zatiaľ nepotvrdila z nezávislých zdrojov. Správu zatiaľ pre Reuters nepotvrdilo ani americké veľvyslanectvo v Tripolise. "Nemáme o tom žiadne informácie," povedal oslovený zamestnanec ambasády s tým, že môže potvrdiť len úmrtie jednej osoby.
      Nemenovaný predstaviteľ Líbye povedal, že amerického veľvyslanca prevážali na bezpečnejšie miesto po protestoch, ktoré sa rozpútali pred americkým konzulátom v meste Benghází na východe tejto severoafrickej krajiny. 
      Pri tvrdých zrážkach s ozbrojenými mužmi v areáli diplomatickej misie USA zahynul v utorok americký občan, zamestnanec konzulátu. Ozbrojená skupina protestovala proti filmu, ktorý produkujú v Spojených štátoch a údajne uráža islamského proroka Mohameda.
      Raketová streľba dnes podľa líbyjského zdroja, citovaného agentúrou Reuters, zasiahla vozidlo s veľvyslancom a tromi ďalšími zamestnancami diplomatického zboru USA. Spojené štáty podľa líbyjského predstaviteľa už poslali vojenské lietadlo na prevoz tiel do Tripolisu, odkiaľ odletí do USA.
      Utorňajší útok na líbyjský konzulát nasledoval po proteste v susednom Egypte, kde demonštranti v ten istý deň preliezli múr okolo veľvyslanectva Spojených štátov, strhli americkú vlajku a na protest proti filmu ju podpálili.
      Šíriaci sa hnev vyvolala upútavka k pripravovanému filmu amerického režiséra Sama Bacila, ktorá predstavuje Mohameda ako podvodníka, sukničkára a blázna vyzývajúceho na páchanie masakier a schvaľuje pohlavné zneužívanie detí. 
      Filmový tvorca, ktorý sa predstavuje ako izraelský Žid, chcel svojou snímkou vyjadriť politický postoj. Upútavky k filmu zverejnili na webovej stránke YouTube v pôvodnej anglickej aj arabskej verzii. Bacile povedal, že nevie, kto video nadaboval do arabčiny. Celú snímku zatiaľ nezverejnili a režisér doteraz odmietol ponuky na jej distribúciu.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies