Začalo sa celosvetové stretnutie horských záchranárov

NETKY.SK • 7 Október 2010, 07:13 • 2 min
Začalo sa celosvetové stretnutie horských záchranárov

Začalo sa celosvetové stretnutie horských záchranárov

slovakia

left justify in out

img

Vo Vysokých Tatrách sa dnes večer začalo 62. Valné zhromaždenie celosvetovej organizácie IKAR-CISA združujúcej horských záchranárov. Počas nasledujúcich štyroch dní sa bude aktuálnou problematikou záchranárskych činností v prostredí hôr zaoberať približne 250 zástupcov z viac ako troch desiatok krajín.
Podľa prezidenta IKAR-CISA Tonyho Graba už otvárací deň potvrdil, že slovenskí profesionálni záchranári sa riadia presvedčením, že slúžia druhým ľuďom. "Skvele sa zhostili úlohy organizátorov veľkej akcie, ktorej hlavným poslaním je vzájomná konfrontácia a získanie nových poznatkov, ktoré si všetci odnesieme domov a zavedieme do každodennej praxe," zdôraznil.
"Česť prvý raz organizovať tento prestížny medzinárodný kongres u nás je umocnená tým, že profesionálna záchrana na Slovensku oslavuje 60. výročie," uviedol pre TASR riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga. "Môžeme sa smelo porovnávať s vyspelým svetom. Aj keď je stále čo sa učiť, bez preháňania spĺňame vysoký štandard a máme čo odovzdať aj našim kolegom zo zahraničia," skonštatoval Janiga.
Nezastupiteľný význam horských záchranárov vyzdvihol štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Maroš Žilinka. "Dennodenne držia ochrannú ruku nad najvzácnejšími hodnotami, životmi a zdravím ľudí pohybujúcich sa v horskom prostredí. Celá spoločnosť tak musí pristupovať k ich náročnému poslaniu. Okrem vďaky im patrí aj prísľub, že štát vytvorí všetky podmienky, aby HZS bola pripravená plniť svoje zákonné povinnosti," dodal.
Pracovná časť programu odštartovala v Jasnej ukážkami evakuácie cestujúcich z lanoviek a záchrany paraglajdistov zo stromov a lán horských dopravných zariadení. Sériu odborných konferencií spestrí v piatok prezentácia záchranárskych techník v Belianskej jaskyni. Celé podujatie vyvrcholí v sobotu (10.10.) zasadnutím valného zhromaždenia, prijatím nových členov a záverečným galaprogramom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies