Zamestnanci ôsmich nemeckých letísk vstúpili do rozsiahleho štrajku

NETKY.SK • 17 Február 2023, 11:00 • 2 min
Zamestnanci ôsmich nemeckých letísk vstúpili do rozsiahleho štrajku

FRANKFURT NAD MOHANOM - Zamestnanci ôsmich nemeckých letísk vstúpili v piatok do štrajku za lepšie platové podmienky, čo bude pre mnohých cestujúcich znamenať komplikácie v podobe zrušených či meškajúcich letov. Píše o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Pre celodenný štrajk, ktorý zvolala odborová organizácia Ver.di, ohlásili prerušenie či značné obmedzenie letovej prevádzky letiská vo Frankfurte nad Mohanom, Mníchove, Brémach, Dortmunde, Hamburgu, Hannoveri, Lipsku a Stuttgarte. Združenie nemeckých letísk (ADV) označilo tento štrajk za "absolútne neprijateľný" a uviedlo, že sa dotkne dohromady až 2300 letov a 295.000 pasažierov. Podľa ADV by sa malo riešenie nájsť "za rokovacím stolom, nie na úkor cestujúcich".

 

Odbory požadujú zvýšenie platov o 10,5 percenta alebo minimálne o 500 eur kvôli vysokej inflácii. Ďalší štrajk naplánovali na 22. a 23. februára. Letiská vo Frankfurte a Hamburgu cestujúcich vyzývali, aby tam radšej nechodili vôbec a ak je to možné, aby radšej využili vlakovú dopravu. Mníchovské letisko pozastavilo všetky pravidelné dopravné lety a v Stuttgarte budú iba núdzové pristátia, zdravotnícke a humanitárne lety a vojenská doprava.

 

Zväz Ver.di však ubezpečil, že celoštátny štrajk nijakým spôsobom neovplyvní lietadlá s humanitárnou pomocou smerujúcou do Sýrie a Turecka, ktoré postihlo silné zemetrasenie, ani lietadlá privážajúce účastníkov na každoročnú Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu. Agentúra AFP pripomína, že uplynulý týždeň bol pre leteckú dopravu v Nemecku mimoriadne chaotický. Najväčšie nemecké aerolínie Lufthansa čelili výpadku počítačových sietí v dôsledku poškodenia optických káblov a na webstránky viacerých tamojších letísk zaútočili hackeri. Ku kybernetickým útokom sa podľa denníka Der Spiegel priznali ruskí hackeri. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona