Za porušenie zákona o zbierkach bude hroziť pokuta do tisíc eur

NETKY.SK • 26 Február 2014, 07:53 • 2 min
Za porušenie zákona o zbierkach bude hroziť pokuta do tisíc eur

BRATISLAVA - Pokutu až do tisíc eur bude môcť dostať organizátor verejnej zbierky za porušenie nového zákona o verejných zbierkach. Návrh zákona by na dnešnej 96. schôdzi mala odsúhlasiť vláda.

slovakia

left justify in out


Nová legislatíva by mala nahradiť štyridsaťročný zákon o verejných zbierkach. Aktuálne platný zákon z roku 1973 bol síce novelizovaný, ale zmeny sa týkali lotérií a iných hier. Rezort vnútra tvrdí, že nezachytáva všetky požiadavky doby, nový zákon má priniesť aj viac transparentnosti. Upravuje podmienky verejnej zbierky, register verejnej zbierky a tiež sankcie. Po novom budú môcť verejnú zbierku organizovať len právnické osoby po zápise do registra verejných zbierok. Na vykonávanie verejnej zbierky budú právnické osoby povinné zriaďovať osobitný účet, cez ktorý sa budú vykonávať aj všetky úhrady spojené s použitím čistého výnosu zbierky.

 

Vláda sa bude zaoberať aj správou o minuloročných povodniach a ich následkoch. Zo správy vyplýva, že povodne na Slovensku v priebehu druhého polroka 2013 spôsobili škody celkovo za 678 046 eur. Škody na majetku fyzických osôb predstavujú 40 950 eur, právnických a fyzických osôb-podnikateľov 10 990 eur, na majetku obcí 150 504 eur a na majetku štátu 475 602 eur. Výdavky na povodňové zabezpečovacie práce predstavovali 231 642 eur a na povodňové záchranné práce 81 634 eur. 

 

Kabinet má na stole aj návrh ministra školstva na ocenenie športovcov za výsledky dosiahnuté v minulom roku. Dohromady 210 športovcom a trom družstvám by mal rezort rozdeliť približne 216-tisíc eur. Ocenenie získajú športovci a družstvá, ktorí sa v roku 2013 umiestnili na 1. až 3. mieste na majstrovstvách sveta, majstrovstvách Európy, Európskom svetovom festivale mládeže, svetovej univerziáde a deaflympijských hrách, a tiež športovci, ktorí dosiahli mimoriadne športové výkony. Ocenenie si odnesú napríklad tenistka Daniela Hantuchová či Dominika Cibulková, cyklisti Peter Velits a Peter Sagan či slalomárka Veronika Velez-Zuzulová. Odmena čaká aj hokejbalové ženské a mužské družstvo či strelkyne Danku Bartekovú a Zuzanu Štefečekovú. 

 

Vláda by dnes tiež mala schváliť návrh na vymenovanie nového prednostu Okresného úradu Banská Štiavnica. Od 1. marca ním bude Štefan Filip. Z postu prednostu odchádza Marián Láslo, ktorý sa funkcie vzdal. Láslo vykonával svoju funkciu v dočasnej štátnej službe. Prednostu okresného úradu vymenúva a odvoláva vláda Slovenskej republiky na návrh ministra vnútra. 





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies