REPORTÁŽ: Vo veľkolepom muzikáli Jánošík v Divadle Nová scéna je na javisku 40 ľudí!

NETKY.SK • 26 September 2021, 11:49 • 2 min
REPORTÁŽ: Vo veľkolepom muzikáli Jánošík v Divadle Nová scéna je na javisku 40 ľudí!

Skúšobné obdobie sa pre koronu natiahlo z dvoch mesiacov takmer na rok a pre umelcov to bolo extrémne náročné. V hlavnej úlohe slávneho zbojníka hviezdia Patrik Vyskočil a Dárius Koči. Pozrite si reportáž Netiek zo svetovej premiéry veľkolepého muzikálu. Dozviete sa prečo režisér nikdy nie je spokojný a komu venoval predstavenie Karol Čálik.

slovakia

left justify in out

 

Pri tvorbe muzikálu Jánošík sa stretli skúsení tvorcovia. Libreto plné mágie a humoru napísal Daniel Hevier, ktorý je aj autorom textov piesní. Melodicky pôsobivú hudbu zložil Gabo Dušík, strhujúcu choreografiu vytvoril Ján Ševčík, výpravné kostýmy a malebnú scénu navrhla Alexandra Grusková. Iniciátorom myšlienky pre vznik muzikálu je dramaturg, režisér a spoluautor libreta Svetozár Sprušanský.

 

img


„Na tému Jánošík vzniklo množstvo ikonických umeleckých diel. Ale ani jedno nie je v žánri muzikálu. Ani slávne predstavenie Na skle maľované nie je typický reprezentant tohto žánru; a nie je to dielo pôvodné – slovenské. A tak som si povedal: Kto iní, ak nie Slováci, by si mali sami napísať muzikálového Jánošíka? Kto iný, ak nie Divadlo Nová scéna by malo byť iniciátorom takéhoto diela?“ konštatuje Svetozár Sprušanský.

 

Pre spisovateľa, textára, dramatika Daniela Heviera je to po dlhých rokoch návrat na Novú scénu.

 

„Nemal som ambíciu robiť historickú rekonštrukciu Jánošíkovho života či doby, svoje libreto a texty piesní som skôr ladil ako fantasy. Jánošík je napriek alebo vďaka svojej kontroverznosti už viac fiktívna, mytologická postava ako reálny človek. Preto som sa ponoril do množstva legiend, povestí, rozprávok, piesní, balád,  zaľudnil som scénu vílami a inými rozprávkovými bytosťami, a tak sa mi aj reálne postavy začali meniť na fantazijné,“ prezradil Daniel Hevier.

 

img

 

Pre skladateľa Gaba Dušíka je muzikál Jánošík v poradí piatym muzikálom, na ktorom sa podieľal.

 

„Skladanie tohto muzikálu patrilo k tým najťažším. Prevažnú časť hudobného materiálu som nahral sám, lebo počas epidémie som nemal prístup do nahrávacieho štúdia. Musel som komunikovať s vonkajším svetom i so spolupracovníkmi digitálne, čo si vyžadovalo prísnu disciplínu, veľkú mieru odhodlania a obrovskú pokoru,“ povedal Gabo Dušík.

 

Kto stvárni hlavnú postavu Jánošíka, bolo už vopred jasné. Patrik Vyskočil a Dárius Koči majú za sebou viacero hlavných úloh v pôvodných a svetových muzikáloch a aj ich fyzické dispozície ich na postavu Jánošíka predurčili.

 

„Jánošíka vnímam ako ideál, ktorý si ľudia vytvorili, aby mali v koho veriť, aby mali nádej. Keď som sa dozvedel, že stvárnim postavu Jánošíka, pocítil som zmes radosti a strachu. Radosť z ikonickej postavy a strach z veľkej zodpovednosti, pretože predo mnou túto postavu stvárnilo množstvo veľkých uznávaných umelcov,“ priznal Patrik Vyskočil.

 

img

 

Spolu s tanečným súborom je na javisku Novej scény 40 ľudí! Karin Olasová si zahrala so svojím synom Oliverom Boublíkom, na ktorého bola patrične hrdá. Grófku v muzikáli stvárňuje Mirka Gális Partlová a zbojníka Huncagu legendárny Karol Čálik.

 

„Ako sa hovorí, mal som na premiére stiahnutý zadok, pretože som hral po prvýkrát po operácii chrbtice. Odskúšal som si svoje sily a možnosti, čoho som ešte schopný v mojom veku urobiť tak, aby to nebola hanba. Aby to ešte tých mladých kolegov povzbudilo a potiahlo dopredu a boli mi skvelými partnermi. Ja som do predstavenia naskakoval, keď už mali všetci všetko hotové. Som rád, že to dobre dopadlo. Predstavenie venujem Števovi Kožkovi, ktorý túto postavu naštudoval a nedožil sa premiéry,“ povedal Karol Čálik.

 

img

 

Pozrite si reportáž s exkluzívnymi rozhovormi s Karolom Čálikom, Patrikom Vyskočilom,  Mirkou Gális Partlovou, Svetozárom Sprušanským, Karin Olasovou, Oliverom Boublíkom a Luciou Vráblicovou.

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona