Inflácia v decembri 2023 dosiahla hodnotu 5,9 %

NETKY.SK • 15 Január 2024, 11:45 • 2 min
Inflácia v decembri 2023 dosiahla hodnotu 5,9 %

BRATISLAVA - Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v decembri 2023 klesli medzimesačne o 0,1 %. Medziročná inflácia dosiahla po desiatich mesiacoch postupného klesania hodnotu 5,9 %, v novembri to bolo ešte nad 6 %, v októbri viac ako 7 % a v septembri presiahla 8 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

slovakia

left justify in out

Spotrebiteľské ceny v decembri 2023 v porovnaní s novembrom 2023 mierne klesli pod vplyvom zlacnenia tovarov v troch spomedzi 12 hlavných odborov (výdavkových skupín domácností). Lacnejšie boli najmä potraviny s nealko nápojmi (o 0,2 %) a doprava (o 2 %), kde už tretí mesiac medzimesačne klesali ceny pohonných látok, v decembri aktuálne o 4,2 %. V šiestich hlavných výdavkových skupinách ceny vzrástli, najviac o 0,4 % v zdravotníctve a o 0,2 % v reštauráciách a hoteloch.

Rast cien v medziročnom porovnaní spomaľoval už desiaty mesiac po sebe. Aktuálne dosiahol hodnotu 5,9 %. Medziročne vyššie ceny boli vo všetkých 12 odboroch (výdavkových skupinách domácností), v dvoch z nich, vo vzdelávaní a zdravotníctve, bol tento rast stále dvojciferný.

Najväčší vplyv na celkovú infláciu v rámci medziročného porovnania mali naďalej ceny potravín s nealko nápojmi, a tiež ceny bývania a energií. Ide o dve podielovo najvýznamnejšie zložky vo výdavkoch domácností. Obe zložky však kopírovali celkový trend spomaľovania rastu cien. Potraviny boli v závere roka drahšie ako pred rokom už len o 6,3 %. Rast ich cien spomaľoval už deviaty mesiac za sebou, v prvých mesiacoch roka 2023 ešte dosahoval na úroveň 29 %.

Aktuálne medziročne vyššie ceny boli stále v 7 z 9 zložiek, ale vo väčšine z nich zdražovanie spomaľovalo. Len ovocie a zelenina zaznamenali opätovné zvýšenie cien. Dvojciferne vyššie ceny ako pred rokom mali ešte tri položky - chlieb a obilniny, potom zelenina, a tiež cukor s cukrovinkami. Naopak, za mlieko, syry a vajcia platili spotrebitelia o 1,3 % menej ako pred rokom a za oleje a tuky o 8,5 % menej. Spotrebitelia platili menej ako pred rokom aj za pohonné hmoty, a to o 1,4 %.

Index spotrebiteľských cien sa v decembri 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 6 %, za nízkopríjmové domácnosti o 5,9 % a za domácnosti dôchodcov o 5,5 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / ŠÚ SR, Foto: Pravda / Shutterstock (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies