V slovenskom školstve stúpa jedna nelichotivá krivka, musíme sa mať na pozore?

NETKY.SK • 16 November 2020, 08:31 • 2 min
V slovenskom školstve stúpa jedna nelichotivá krivka, musíme sa mať na pozore?

BRATISLAVA - Počet ľudí, ktorí predčasne opúšťajú vzdelávanie, na Slovensku za desať rokov vzrástol o viac ako tri percentuálne body na 8,3 percenta. Vyplýva to z Monitora vzdelávania a odbornej prípravy Európskej komisie, ktorý analyzuje vývoj vzdelávania a odbornej prípravy v Európskej únii a jej členských štátoch.

slovakia

left justify in out

Základné vzdelanie 

Priemer 27 štátov EÚ v roku 2019 dosiahol 10,2 percenta 18 až 24 ročných osôb, ktoré dosiahli maximálne nižšie sekundárne vzdelávanie, na Slovensku teda druhý stupeň základnej školy, a nepokračovali vo formálnom ani neformálnom vzdelávaní. Slovensko tak v rámci EÚ naďalej patrí ku krajinám s nízkym počtom mladých ľudí, ktorí majú dokončené maximálne nižšie sekundárne vzdelanie.

 

img

 

Slovensko je raritou
Z analýzy tiež vyplynulo, že krajiny, ktoré mali v roku 2009 nízky počet týchto mladých osôb, sledovali tento trend aj v nasledujúcich rokoch. Výnimkou však bolo Slovensko, ktorému počet týchto osôb stúpol zo 4,9 na 8,3 percenta.

 

Španeli sú na tom najhoršie 

Lepšie ako Slovensko je na tom z jeho susedov Poľsko (5,2 percenta), Česká republika (6,7 percenta) a Rakúsko (7,8 percenta). Maďarsko malo v roku 2019 podiel mladých, ktorí dosiahli maximálne nižšie sekundárne vzdelanie na úrovni 11,8 percenta. Najnižší počet týchto mladých ľudí má Chorvátsko (3 percentá) a najviacŠpanielsko (17,3 percenta).

 

img

 

Z hľadiska celej EÚ podiel klesol 
Cieľom v EÚ je, aby bol v roku 2020 priemer osôb, ktoré odídu zo vzdelávania predčasne, nižší ako 10 percent. Devätnásť štátov splnilo cieľ pre rok 2020 ešte vlani. Z pohľadu všetkých 27 európskych štátov v porovnaní s rokom 2009 klesol podiel týchto ľudí o takmer štyri percentuálne body na 10,2 percenta. Z údajov vyplýva, že vzdelanie skôr opustia mladí muži (11,9 percenta) ako ženy (8,4 percenta).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies