Slováci majú stále väčší záujem pracovať za hranicami svojej domoviny

NETKY.SK • 31 Júl 2023, 12:30 • 2 min
Slováci majú stále väčší záujem pracovať za hranicami svojej domoviny

Bratislava- Vysoká inflácia a s ňou spojené horšie životné podmienky nútia ľudí vycestovať za prácou

slovakia

left justify in out

Ekonomická kríza je prítomná nielen vo svete, ale dotýka sa aj Slovenska. Ceny tovarov, ktoré sme radi nakupovali, neúmerne stúpli. Za nákup základných potravín dnes zaplatíme mnohonásobne viac ako vlani. Ľudia v obchodoch krútia hlavami a, ani obľúbené akciové ponuky už nie sú, čo bývali. To všetko sa odzrkadľuje v správaní obyvateľov našej krajiny. Stúpajúce ceny a stále rovnaké alebo aj nižšie zárobky ľudí nútia vycestovať za prácou do zahraničia. Kam cestujú Slováci za prácou najviac?

 

Ako informuje TASR, stále väčšie množstvo našich obyvateľov chce ísť pracovať do zahraničia. Najčastejšie reagujú na ponuky práce v Nemecku. V prvom polroku bolo uverejnených viac ako 1800 ponúk na prácu v Nemecku. Spolu na tieto ponuky prišlo viac ako 30 000 reakcií. Vyplýva to z dát portálu Profesia.

 

Druhou najlákavejšou krajinou na prácu pre Slovákov je Česko, na takmer 1800 ponúk práce prišlo vyše 18 000 reakcií. Na treťom mieste medzi obľúbenými krajinami na prácu v zahraničí je Holandsko, inzerátov bolo 510 a reakcií viac ako 16 000.

Najatraktívnejšou pozíciou pre záujemcov o prácu je copywriter. "Tento rok bolo na portáli Profesia uverejnených zatiaľ 6397 ponúk práce do zahraničia. Zatiaľ čo vlani bol priemerný počet reakcií na jednu ponuku 18, tento rok reaguje na jeden takýto inzerát v priemere 24 ľudí," priblížila manažérka pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Profesia Ľubica Melcerová.

 

Najväčší dopyt je po pozíciách v oblasti prekladateľstva a tlmočníctva. Na jeden inzerát reaguje v priemere 108 ľudí. Medzi najžiadanejšie odvetvia patria aj marketing, administratíva, zákaznícka podpora či obchod. Na inzeráty z oblasti marketingu reaguje v priemere 103 ľudí.

 

"Nízky dopyt aj napriek veľkému počtu inzerátov je v oblasti strojárstva, kde bolo tento rok zatiaľ 1400 ponúk do zahraničia, no priemerný počet reakcií je len sedem. Takmer rovnaká situácia je aj v sektore elektrotechniky a energetiky," uviedla Melcerová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies