Z trvalého dažďa dnes hrozia povodne, miestami môže poriadne nasnežiť

NETKY.SK • 19 Február 2016, 14:02 • 2 min
Z trvalého dažďa dnes hrozia povodne, miestami môže poriadne nasnežiť

BRATISLAVA - Meteorológovia varujú dnes pred povodňami z trvalého dažďa či snežením. V nasledujúcich dňoch sa miestami budú tvoriť aj záveje a niekde nad pásmom lesa zafúka silnejší vietor.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s povodňovou aktivitou vyzýva pôolícia vodičov, aby jazdili opatrne

 

V súvislosti s povodňovou aktivitou v južných okresoch Banskobystrického kraja prijalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici opatrenia k zabezpečeniu bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Polícia monitoruje situáciu na cestách a zabezpečuje spoluprácu s Hasičským a záchranným zborom a správcami komunikácií. TASR informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Andrea Petrovičová.

 

Ako ďalej uviedla, z tohto dôvodu sa preto polícia obracia na širokú motoristickú verejnosť, aby v rizikových úsekoch jazdili opatrne a dodržiavali pravidlá cestnej premávky. "V týchto úsekoch môže byť obmedzená cestná premávka dopravným značením, podľa stavu ohrozenia môžu byť niektoré úseky aj uzavreté a premávka presmerovaná. Žiadame vodičov a účastníkov cestnej premávky, aby rešpektovali pokyny dopravných značiek a dopravných zariadení, ako aj pokyny a výzvy policajtov," dodala hovorkyňa.

 

Hladiny vodných tokov v okrese Lučenec po aktuálnych zrážkach stúpajú

 

Hladiny vodných tokov v okrese Lučenec po aktuálnych zrážkach začali stúpať, výraznejšie nebezpečenstvo však zatiaľ nehrozí a tretí stupeň povodňovej aktivity doteraz nemuseli vyhlásiť ani v jednej obci. TASR o aktuálnej situácii informoval Ľubomír Hric, zástupca vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Lučenci.

 

"V obci Trenč máme naďalej vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity. Vykonáva sa tam prečerpávanie vody z intravilánu obce, kam sa pretláča odspodu z vodného toku Ipľa," uviedol Hric. Dodal, že stúpa aj hladina rieky Suchá v obci Prša. "Na vodnom toku je tam v súčasnosti vyhlásený taktiež druhý stupeň povodňovej aktivity," podotkol.

 

 

Okresu Lučenec hrozí povodeň z trvalého dažďa: Varovanie druhého najvyššieho stupňa!

Posted by Lučenec24.sk on 19. február 2016

 

Ak budú zrážky naďalej pretrvávať, považuje za možné, že bude potrebné vyhlásiť druhý stupeň aj v obci Jelšovec. "Starostka v tejto dedine však pripravila určité opatrenia a v spolupráci so Správou povodia horného Ipľa zabezpečuje všetko potrebné," povedal zástupca vedúceho odboru.

 

Celková poveternostná situácia v okrese v súčasnosti nie je podľa jeho slov najpriaznivejšia. "Stále prší, hoci už trochu miernejšie. Zrážky by mali trvať približne do 20.00 h. Dúfame, že dovtedy neprídu silnejšie dažde, ktoré by situáciu zhoršili," uzavrel Hric.

 

 

img

 

Povodne z trvalého dažďa dnes hrozia v okresoch Turčianske Teplice, Žilina - Rajčanka, Prievidza, Veľký Krtíš, Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Gelnica a Michalovce. Výstrahu pred snežením vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre Trenčiansky a Žilinský kraj. Miestami môže napadnúť desať až 18 centimetrov nového snehu.

 

img

 

V sobotu (20.2.) sa môžu v Trenčianskom a Žilinskom kraji tvoriť snehové jazyky a záveje. V nedeľu (21.2.) môže nad pásmom lesa v Banskobystrickom a Žilinskom kraji fúkať silný vietor. Krátkodobo môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 90 až 115 kilometrov za hodinu. Zodpovedá tomu výstraha prvého stupňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies