REPORTÁŽ: Sulík sa vzdá funkcie ministra, ak odíde aj Igor Matovič!

NETKY.SK • 15 Marec 2021, 11:42 • 2 min
REPORTÁŽ: Sulík sa vzdá funkcie ministra, ak odíde aj Igor Matovič!

BRATISLAVA – Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík je ochotný sa vzdať funkcie, ak odíde aj premiér Igor Matovič. Ak sa nenaplní rekonštrukcia vlády, liberáli odídu z koalície.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 15. marca 13:23

 

Líder strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík začiatkom tlačovej besedy informoval, že vládnutie premiéra Igora Matoviča sprevádza chaos, ktorý musí skončiť.

 

Chaos musí skončiť

Dodal, že so súčasným predsedom vlády sú politickí súputníci už 12 rokov, pričom väčšinu času ho považoval za priateľa. „Pred rokom Igor vo voľbách zahviezdil a ja som mu to úprimne prial. Plný nádejí sme sa spoločne pustili do práce, pričom sme nečakane vhupli do ťažkej krízy. To samozrejme výrazne ovplyvnilo fungovanie našej vlády. Avšak odôvodnenie toho čo deje teraz, nestačí. Po prvom roku vlády je slovo chaos najvýstižnejším, ktoré vystihuje vládu Igora Matoviča,“ povedal v úvode Sulík.

 

img

 

„Chaotické riadenie štátu, chaotické bolo vstupovanie do Plánu obnovy, chaotická je komunikácia a chaotický je boj proti pandémii,“ zhodnotil líder SaS s tým, že nikto sa nestaral o chorých ešte predtým, ako sa dostali do nemocnice, neboli k dispozícii lieky, ktoré odborníci požadovali pri liečbe Covid-19, neboli kontrolované vonkajšie hranice, pričom do dnes nie je schválený odškodňovací zákon.

 

Súvisiaci článok: Premiér SR: Krajčí neodchádza z postu ministra preto, že by zlyhal

 

Sulík tiež povedal, že Matovič počas novembra a decembra nerobil nič až kým druhá vlna pandémie neudrela naplno, pričom liberáli navrhovali viacero riešení, pre ktoré sa však nenašla podpora.

 

„Výsledkom je najviac mŕtvych a najviac hospitalizovaných na svete,“ skonštatoval. Zhodnotil, že mikromanažovaním pandémie spolu s bývalým ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím boj proti pandémii nezvládli.

 

img

 

„Toto je ich osobná zodpovednosť,“ vyhlásil Sulík s tým, že premiér sa prakticky iným rezortom nevenuje a preto chýbajú systémové riešenia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ľudia z OĽaNO nechcú predčasné voľby, aj keď sa zatiaľ nepodarilo odstrániť rozpory

 

Sulík sa vzdá funkcie

„Igor Matovič rozdeľuje spoločnosť, je v konflikte s prezidentkou, so starostami a primátormi, s vedcami až po veľkú časť občanov. Je nemysliteľné, aby až 80% národa nedôverovalo premiérovi,“ povedal minister.

 

Aj napriek mnohým dohodám o ukončení sporov v koalícii a osobných útokov na jeho osobu či ostatných kolegov, Matovič ich zakaždým porušil.

 

img

 

Sulík skonštatoval, že takto sa fungovať ďalej nedá a pre zachovanie vlády na pôdoryse súčasnej koalície je nevyhnutný odchod Igora Matoviča. SaS sa pridáva k výzve vicepremiérky Veroniky Remišovej, ktorá požaduje odchod premiéra, ale aj ministra hospodárstva.

 

„Ak má byť môj odchod cena za to, že Slovensko bude mať lepšie vedenú vládu, ponúkam svoju pozíciu aj ja,“ vyhlásil predseda SaS.

 

Dokonca sú za to, aby ani jeden predseda koaličných strán nebol členom vlády, čo otvorí podľa liberálov priestor na odbornejšie riadenie krajiny bez zbytočných emócií.

 

Prečítajte si tiež: Milan Krajniak: Sme rodina zaujme postoj k situácii v koalícii po pondelkovom vyhlásení SaS

 

Premiér dostal čas na rozmyslenie 

„Nemôžeme viac podporovať vládu pod vedením Igora Matoviča,“ povedal Sulík s tým, že aj napriek tomu, že Matovič zvádzal dlhé roky boj proti mafii, čo však v súčasnej situácii nestačí. Strana zároveň odmieta predčasné voľby, pričom nechce návrat strany Smer-SD či Hlas-SD. 

 

img

 

Na stredu (24. marca) zvolal Sulík republikovú radu, pričom pevne verí, že do tohto času nastane výrazná rekoštrukcia vlády, vrátane odchodu Igora Matoviča z funkcie premiéra. "Ak sa tak nestane, až vtedy budeme uvažovať o odchode z vlády," dodal. 

 

Premiér porušil Memorandum o dobrom vládnutí

Šéf rezortu hospodárstva verí, že OĽaNO ako najsilnejšia strana vo vláde, dokáže nahradiť Matoviča iným nominantom. "Krajina potrebuje pokojnú a rozvážnu vládu. To žiaľ na čele s Igorom Matovičom nepôjde," uviedol. Strana by nemala problém, ak by Matoviča vo funkcii premiéra nahradil minister financií Eduard Heger. 

 

Líder SaS tiež zdôraznil, že aj napriek tomu, že vo štvrtok minulého týždňa avizoval, že výmenou Mareka Krajčího budú vládnuť ďalej, premiér dohodu o neútočení na svojich koaličných partnerov a prijatiu Memoranda o dobrom vládnutí porušil už o pár hodin na tlačovej besede, kde ohlásil demisiu ministra zdravotníctva.

 

Matovič povedal, že Krajčí odíde z funkcie až vtedy, keď sa na Slovensku začne očkovať neregistrovanou ruskou vakcínou Sputnik V

 

Mohlo by vás zaujímať: Veronika Remišová tvrdí, že konflikt medzi Matovičom a Sulíkom trvá. Východiskom z krízy môže byť ich odstúpenie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies