Z Lučenca opäť vypravia Vlak literatúry, predstaví tvorbu 15 autorov

NETKY.SK • 25 Jún 2023, 19:00 • 2 min
Z Lučenca opäť vypravia Vlak literatúry, predstaví tvorbu 15 autorov

LUČENEC - Do regiónu Novohrad sa po piatich rokoch opäť vracia Vlak literatúry. Na trati medzi Lučencom a Utekáčom predstaví svoje diela 15 autorov z rôznych kútov Slovenska, pripravený je tiež workshop, kultúrny program či exkurzia.

slovakia

left justify in out

Do regiónu Novohrad sa po piatich rokoch opäť vracia Vlak literatúry. Na trati medzi Lučencom a Utekáčom predstaví svoje diela 15 autorov z rôznych kútov Slovenska, pripravený je tiež workshop, kultúrny program či exkurzia. TASR o tom informovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.

 

Vlak literatúry vyrazí na koľaje v pondelok (26. 6.), priaznivci písaného slova sa stretnú na pravé poludnie na železničnej stanici v Lučenci, súčasťou slávnostného otvorenia podujatia bude aj kultúrny program. Vlak počas svojej cesty do obce Utekáč prejde 13 zastávok a svoju tvorbu v ňom predstaví 15 autorov. "Počas jazdy prebieha prezentácia vlastnej tvorby literátov, poväčšine členov literárnych klubov z celého Slovenska. Publikom sú najmä bežní cestujúci, ktorí sa počas jazdy neustále menia, pristupujú a vystupujú, pričom jazdu vlakom si spríjemňujú poéziou, prózou a pôvodnou hudobnou tvorbou. Je to inovatívny projekt, zameraný na spropagovanie súčasných autorov," priblížil riaditeľ odboru kultúry Úradu BBSK Peter Černek. Čítačku vo vlaku vždy vedú dvaja spisovatelia a moderátor, tohtoročným hosťom je herec Lukáš Latinák. Lektori priamo vo vlaku robia i rozbor tvorby, jeho výsledkom bude na jeseň uvedenie literárneho zborníka. Vlakom literatúry sa v pondelok stane osobný vlak z Lučenca do Utekáča s odchodom z Lučenca o 12.48 h, späť do Lučenca sa autori odvezú vlakom s odchodom o 16.17 h.

 

img

 

"Aj toto je jedno z podujatí, ktorými sa v našom kraji snažíme urobiť kultúru dostupnou, zrozumiteľnou a uchopiteľnou aj pre ľudí v regiónoch. Je pre nás dôležité vytvárať také podmienky, aby nebolo umenie vnímané len ako niečo pre elity, ale aby prišla kultúra priamo za ľuďmi. V tomto prípade dokonca nielen príde, ale bude cestovať spolu s nimi," uviedol predseda BBSK Ondrej Lunter. Vlak literatúry vyráža na koľaje každých päť rokov, prvýkrát sa podujatie uskutočnilo v roku 2013. Netradičnú prezentáciu tvorby literárnych autorov vo vlaku a na železničných staniciach organizuje Novohradské osvetové stredisko Lučenec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies