Pozoruhodné miesta Slovenska, ktoré by ste aspoň raz za život mali navštíviť

NETKY.SK • 24 August 2023, 17:00 • 2 min
Pozoruhodné miesta Slovenska, ktoré by ste aspoň raz za život mali navštíviť

Myslíte si, že ste už videli naozaj všetko a máte svoju domovinu prechodenú dokonale krížom-krážom?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na Slovensku sa ukrýva nespočetne veľa dych vyrážajúcich zákutí, pamiatok, miest a zážitkov, ktoré ešte len čakajú na vaše objavenie. Tu je niekoľko tipov od nás na inšpiráciu, kam sa v peknom počasí vybrať na výlet a objaviť ďalší kus fascinujúcej krásy Slovenska.

1. Ježiš nad priehradou

Po vzore slávnej sochy v brazílskom Riu, aj my máme svojho Ježiša Krista, rozprestierajúceho ruky a  hľadiaceho na krajinu pred sebou. Ten náš má síce „iba“ 9,5 metra, no je tak najvyššou sochou Krista na Slovensku. Stojí na kopci Grapa nad oravskou obcou Klin, vyrobil ho miestny rezbár Peter Ganobjak, a vy spolu s Ježišom môžete obdivovať krásny výhľad na Oravskú priehradu, Roháče, Námestovo, Suchú horu a pri peknom počasí aj na poľské Zakopané.

2. Opálové bane

Uprostred Slanských vrchov sa nachádza unikátna lokalita najstarších opálových baní na svete. Toto miesto historického významu sa spája ešte s predrímskymi časmi, priťahovalo odjakživa mnohých panovníkov, alchymistov aj umelcov. Slovenský opál je dnes certifikovane zemepisné označenie tunajšieho vzácneho opálu, typického svojou bohatou hrou farieb. Ťažba opálu sa tu ukončila v roku 1922, od r. 2015 sú bane prístupné turistom. Dubnícke bane sa nachádzajú medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica, prehliadku siete chodieb dlhej 35 kilometrov môžete zažiť aj s odborným výkladom. Od júna tohto roku otvorili nový náučný chodník venovaný histórii a ťažbe opálu, ale aj geológii, vegetácii a zoológii Slanských vrchov, a samostatne netopierom.

3. Chmarošský viadukt

Hovorí sa o ňom ako o najkrajšom kamennom moste Slovenska. Chmarošský viadukt pod Kráľovou holou je rovnako krásny ako obdivuhodne technicky prevedený. Stavba bola dokončená v r. 1936, dodnes je súčasťou železničnej trate Červená skala-Margecany, ktorá sa považuje za jeden z najpôsobivejších vlakových zážitkov u nás. Ak vám nestačí po moste iba prejsť, vyberte sa k nemu bližšie. Z obce Telgárt vedie značená, cca 1 km dlhá trasa priamo pod most, kde si môžete urobiť ďalšie krásne fotografie tohto 113 metrov dlhého stavebného unikátu. Nezabudnite si urobiť výlet do neďalekej Dobšinskej ľadovej jaskyne.

4. Výstup na Brestovú

Turisticky veľmi obľúbený vrch na hlavnom hrebeni Roháčov s nadmorskou výškou 1 902 m. n. m. ponúka naozaj pôsobivý výstup krásnou slovenskou prírodou. Vďaka značnému prevýšeniu v strmom teréne sa považuje za stredne náročnú túru, no odmenou vám bude výhľad na panorámu Roháčov. V okolí je viacero útulných penziónov, v ktorých môžete zažiť skutočný romantický pobyt na horách. Výstup na Brestovú je možný iba do konca októbra.

5. Trenčiansky medzi najkrajšími európskymi hradmi

Podľa portálu European Best Destinations sa medzi najkrajšie európske hrady dostal aj náš Trenčiansky hrad. V rebríčku bodovali viaceré nemecké, škótske, rakúske, francúzske, či rumunské hrady, naša národná kultúrna pamiatka sa medzi nimi rozhodne svojou krásou nestráca. Hrad je unikátny nielen svojou zachovalosťou, historickým a kultúrnym významom, viacerými legendami, ale aj spôsobom, v akej symbióze nažíva s mestom. V tejto letnej sezóne môžete objaviť jeho krásy počas nočnej prehliadky nazvanej Za lúčom baterky 31. augusta a 14. septembra.

6. Arborétum Mlyňany

Unikátne miesto medzi Tesárskymi Mlyňanami a Vieskou nad Žitavou južne od Zlatých Moraviec ukrýva najcennejšiu zbierku cudzokrajných rastlín na Slovensku a jednu z najväčších v strednej Európe. Na 67 hektároch môžete obdivovať viac ako 2 300 druhov rastlín, súčasťou nádherného areálu je aj romantický kaštieľ z r. 1894. Tento slovenský unikát založil na konci 19. storočia doktor Štefan Ambrózy, po ktorom je pomenovaná aj zelená Ambrózyho cesta uprostred vzácnych rastlín.

7. Ružbašský kráter

Ak máte tento rok v pláne objavovať krásy Pienin a tamojšieho národného parku, zastavte sa aj v obci pod ním – Vyšných Ružbachoch, kde sa ukrýva chránený prírodný útvar – najväčšie travertínové jazero na Slovensku. Vzniklo z vytekajúcej minerálnej vody, ktorá vytvárala travertínové usadeniny. Okúpať sa v ňom síce nemôžete, keďže je chránené, no samotný pohľad na tú krásu stojí za to...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies