Za pomoci umelej inteligencie bol rozlúštený starodávny text, ktorý vlastnila Caesarova rodina

NETKY.SK • 7 Február 2024, 14:25 • 2 min
Za pomoci umelej inteligencie bol rozlúštený starodávny text, ktorý vlastnila Caesarova rodina

Traja študenti vyhrali cenu 700 000 dolárov za to, že pomocou umelej inteligencie prečítali 2 000 rokov starý zvitok spálený počas erupcie Vezuvu v roku 79 nášho letopočtu.

slovakia

left justify in out

Staroveký text bol doteraz nečitateľný po tom, čo bol spálený v rímskom meste Herculaneum počas rovnakej erupcie, ktorá zničila Pompeje. Predpokladá sa, že patril svokrovi Júliusa Cézera a rozprával o hudbe a jedle. Odborníci tento prelom nazvali „revolúciou“ v gréckej filozofii.

 

Vedci sa domnievajú, že štýl písania je typický pre gréckeho filozofa Philodema, ktorý nasledoval učenie Epikura a mohol byť filozofom v Herculaneu. 

 

V 18. storočí boli v knižnici luxusnej vily v meste objavené stovky papyrusových zvitkov - jediná takáto knižnica textov zo starovekých rímskych čias, ktorá bola objavená. Ich obsah však ostal pre vedcov záhadou – boli tak vážne spálené sopečnými úlomkami, že keď sa ich pokúsili rozvinúť, rozpadli sa im v rukách.

Federica Nicolardi, výskumníčka v oblasti papyrológie na univerzite v Neapole, povedala, že toto „prekliatie“ je tiež ich záchranou. Vysoké teploty erupcie karbonizovali a zachovali písma, ktoré by sa zvyčajne rozložili. 

 

Minulý rok nastal prelom, keď Dr Brent Seales a jeho tím na Univerzite v Kentucky použili CT skeny s vysokým rozlíšením na rozvinutie textov, ale čierny uhlíkový atrament použitý v skriptoch bol nerozlúštiteľný zo samotného papyrusu. Dr Seales spolupracoval s technologickými investormi na spustení súťaže Vesuvius Challenge, 1 milión dolárov (790 000 libier) pre každého, kto dokáže prísť s riešením.

 

Tím troch študentov, ktorí nepracujú vo filozofii, ale v technike, si uvedomil, že umelá inteligencia môže byť schopná poskytnúť riešenie. Youssef Nader, doktorand v Berlíne, Luke Farritor, stážista a študent SpaceX, a Julian Schillinger, študent švajčiarskej robotiky, vytvorili model AI, ktorý dokázal vypracovať nápisy pomocou rozpoznávania vzorov.

 

Nicolardi na to povedala: "Toto je začiatok revolúcie v gréckej filozofii všeobecne."

Model doteraz rozlúštil 2000 gréckych znakov napísaných v jednom zo štyroch zvitkov naskenovaných tímom doktora Sealesa – čo je len 5 % textu. Teraz preložené znaky odhaľujú, že autor hovorí o zdrojoch radosti zo života, odkazuje na hudbu a jedlo.

 

V jednej pasáži sa Philodemos pýta, či veci v menšom množstve prinášajú viac potešenia: „rovnako ako v prípade jedla, neveríme hneď, že veci, ktoré sú vzácne, sú absolútne príjemnejšie ako tie, ktorých je veľa.“

 

Tím, ktorý stojí za projektom Vesuvius Challenge, dúfa, že túto technológiu bude možné použiť na prečítanie 90 % všetkých štyroch zvitkov naskenovaných v tomto roku a nakoniec všetkých 800.














twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC / Esme Stallard, Foto: The Guardian / handout
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies