Minimálna mzda by sa mala zmraziť aspoň na rok, hovorí odborník

NETKY.SK • 8 Júl 2021, 13:07 • 2 min
Minimálna mzda by sa mala zmraziť aspoň na rok, hovorí odborník

BRATISLAVA - Minimálna mzda na Slovensku by sa mala aspoň na jeden rok zmraziť.

slovakia

left justify in out

V tlačovej správe to tvrdí analytik INESS Róbert ChovanculiakPopri tom by sa mala podľa neho zaviesť odvodová úľava pre zamestnancov s nízkymi mzdami vo forme odvodovej odpočítateľnej položky zo sociálnych odvodov

 

Táto úľava by podľa analytika zvýšila čisté mzdy nízkopríjmovým zamestnancom a kompenzovala by vysoký nárast mzdových nákladov pre zamestnávateľov.

 

Zvyšovanie minimálnej mzdy má negatívne dopady
Dlhodobé, rýchle a plošné zvyšovanie minimálnej mzdy na Slovensku považuje Chovanculiak za jednu z hlavných príčin neúmerného rastu nezamestnanosti v ekonomicky zaostalých okresoch.

 

„Toto zvyšovanie pokračovalo aj v pandemickom roku 2020, keď sa produktivita práce prepadla o 0,6 % a rast priemernej mzdy spomalil na 3,8 %. Popri tom však minimálna mzda v roku 2020 vzrástla o rekordných 11,5 %," upozorňuje.

 

img

 

Išlo podľa neho o druhý najvyšší rast minimálnej mzdy spomedzi krajín Európskej únie. Rýchly rast minimálnej mzdy pokračoval aj v tomto roku, keď najnižšie hrubé zárobky stúpli o 7,4 % na 623 eur.

 

„Takýto vysoký nárast minimálnej mzdy v časoch ekonomického prepadu má významný podiel na náraste počtu nezamestnaných v ekonomicky zaostalých okresoch. A navyše brzdí následný rozbeh tvorby nových pracovných miest," zdôraznil analytik INESS.

 

Spvisiaci článok: ROZHOVOR Zvýšenie minimálnej mzdy spôsobí ďalšie prepúšťanie a prehĺbi regionálne rozdiely, tvrdí analytik

 

Úrady práce zaplnili nezamestnaní
Od novembra minulého roka do mája tohto roka na Slovensku pribudlo 15-tisíc uchádzačov o zamestnanie, pričom viac ako dve tretiny z nich boli podľa analytika z Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja.

 

„Za pripomenutie stojí 10 okresov, v ktorých si hľadá zamestnanie 40 percent všetkých prepustených ľudí na Slovensku za posledného pol roka, pričom v nich žije len 16 percent všetkých obyvateľov," tvrdí.

 

img

 

Ide o okresy Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota, Bardejov, Kežmarok, Prešov, Vranov nad Topľou, Košice – okolie, Michalovce a Trebišov.

 

V týchto desiatich okresoch od novembra vlaňajška do mája tohto roka podľa Chovanculiaka stratilo zamestnanie 6-tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona