Z jadrovej elektrárne vo Fukušime uniklo 5,5 tony rádioaktívnej vody. Oblasť je monitorovaná a uzavretá

NETKY.SK • 20 Február 2024, 13:40 • 2 min
Z jadrovej elektrárne vo Fukušime uniklo 5,5 tony rádioaktívnej vody. Oblasť je monitorovaná a uzavretá

TOKIO - Približne 5,5 tony vody obsahujúcej rádioaktívne materiály uniklo zo zariadení v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima Daiči, informovali 14. februára miestne médiá.

slovakia

left justify in out

V stredu približne o 8:53 miestneho času pracovníci počas kontroly zariadenia objavili únik vody z výstupu zariadenia používaného na čistenie vody kontaminovanej jadrovou energiou, informovala centrálna televízia Fukušima s odvolaním sa na prevádzkovateľa elektrárne, spoločnosť Tokyo Electric Power Company (TEPCO).

Spoločnosť TEPCO odhaduje, že uniklo približne 5,5 tony vody, ktorá môže obsahovať 22 miliárd becquerelov rádioaktívnych materiálov, ako je cézium a stroncium.

Zdá sa, že väčšina uniknutej vody prenikla do pôdy, ale monitorovanie blízkeho odvodňovacieho kanála nepreukázalo žiadne významné zmeny úrovne radiácie. Spoločnosť TEPCO vyhlásila oblasť, kde došlo k úniku vody, za oblasť so zákazom vstupu.

V jadrovej elektrárni Fukušima, ktorú 11. marca 2011 zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 9,0 a následná vlna cunami, došlo k roztaveniu jadra, pri ktorom sa uvoľnila radiácia. To viedlo k jadrovej havárii 7. stupňa, čo je najvyšší stupeň na medzinárodnej stupnici jadrových a rádiologických udalostí.

V elektrárni vzniká obrovské množstvo vody kontaminovanej rádioaktívnymi látkami z chladenia jadrového paliva v reaktorových budovách, ktoré sa teraz skladuje v nádržiach v jadrovej elektrárni.

V auguste 2023 začalo Japonsko vypúšťať odpadové vody z Fukušimy do Tichého oceánu napriek početným a opakovaným námietkam vlád a komunít, environmentálnych skupín, mimovládnych organizácií a protijadrových hnutí v Japonsku, susedných krajinách a tichomorskom regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies