Wimbledon: Murray cez Berdycha do finále proti Raoničovi

NETKY.SK • 9 Júl 2016, 07:37 • 2 min
Wimbledon: Murray cez Berdycha do finále proti Raoničovi

WIMBLEDON - Britský tenista Andy Murray a Kanaďan Miloš Raonič sa stretnú v nedeľňajšom finále dvojhry mužov na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Murray v druhom piatkovom semifinále poľahky prekonal Čecha Tomáša Berdycha za 117 minút tri razy 6:3, Raonič predtým dramaticky zdolal Švajčiara Rogera Federera za 204 minút 6:3, 6:7 (3), 4:6, 7:5, 6:3.

slovakia

left justify in out

Dvojka "pavúka" postúpila do svojho jedenásteho grandslamového finále, čím prekonala britský rekord Freda Perryho. Murray uspel zatiaľ na US Open 2012 a vo Wimbledone o rok neskôr. V prvom sete získal dva brejky, zatiaľ čo jeho súper o jeden menej. Prispelo k tomu aj trinásť nevynútených chýb Berdycha v porovnaní s jednou Brita. V piatom geme druhého dejstva mohol Murray prelomiť servis, no Čech odvrátil dvojicu jeho šancí. Aktéri si úlohy pri brejkbaloch vymenili hneď v nasledujúcej hre, opäť s úspešným koncom pre podávajúceho hráča. Murray však na príjme pochodil v siedmom i deviatom geme a pomerne rýchlo sa dostal už do dvojsetového vedenia. Jednoznačne smeroval za víťazstvom, čo potvrdil už vo štvrtej hre tretieho dejstva, keď získal servis súpera, a stretnutie bez problémov doviedol do úspešného záveru.

 

"Bol to dobrý zápas, zlomil sa v strede druhého setu. S pribúdajúcim vekom neviete, kedy hráte posledné grandslamové finále, takže príležitosť chcem využiť naplno. S rokmi však nadobúdate aj skúsenosti, ktoré sa pokúsim zúročiť. Nastúpil som proti mnohým skvelým tenistom, čo mi pomôže vyrovnať sa s nervami. V nedeľu budem potrebovať skvelý výkon, Raonič zvládol náročné meranie síl s Federerom," povedal Murray.

 

Na Kanaďana čaká premiéra. Jeho najlepším doterajším výsledkom na veľkej štvorke bolo semifinále Wimbledonu 2014, v ktorom podľahol práve Federerovi, a tohtoročného Australian Open. Stal sa prvým mužským zástupcom krajiny javorového listu, ktorý to dotiahol až do posledného singlového duelu na niektorom z grandslamových turnajov: "Stále nie som hotový, väčší ohlas doma vyvolám finálovým triumfom. Veľmi mi pomohli tréneri John McEnroe a Carlos Moya, verím, že mi odovzdajú ešte mnoho skúseností."

 

Sedemnásobný miestny šampión nestanovil nový rekord v počte zápasových úspechov na Wimbledone, s 84 víťazstvami naďalej figuruje na čele spoločne s Jimmym Connorsom. Premožiteľa našiel až v jedenástom semifinále v All England Clube. "Je môj sen pripísať si ôsmy celkový triumf na tomto turnaji. To však nie je jediný dôvod, prečo pokračujem v kariére," citovalo čoskoro 35-ročného Švajčiara oficiálne twitterové konto podujatia.

 

Úvodné tri gemy tohto súboja prešli bez problémov na servise a zdalo sa, že tento trend bude pokračovať aj vo štvrtom. Federer však premrhal nádejný stav a Raonič získal jeho podanie. Brejk potvrdil, keď v najvyrovnanejšom geme dovtedajšieho priebehu pustil súpera iba na zhodu. Švajčiar si do konca setu nevypracoval ani jeden brejkbal, Raoničovi tak na zisk dejstva stačila jediná využitá možnosť. Federer na úvod druhého setu zahral jubilejné 1200. eso na Wimbledone. Obaja protagonisti si v ňom udržali servis, za stavu 5:4 pre Švajčiara odvrátil Raonič štyri setbaly. Set tak dospel do tajbrejku, v ktorom rozhodol minibrejk po šiestej dvojchybe Kanaďana v zápase.

 

Prvé brejkbaly tretieho setu sa aj s prispením ďalšej Raoničovej dvojchyby ocitli v siedmej hre na rakete Federera.

 

Ten premenil druhú príležitosť a čistými hrami na vlastnom podaní dosiahol dva gemy potrebné na víťazstvo v sete, ktorý ukončil štýlovo esom. "FedEx" mohol opäť prelomiť servis oponenta v piatom a deviatom geme štvrtého setu, ale Kanaďan odvrátil dovedna tri brejkbaly. Napriek tomu, že Federer viedol 40:0, Raonič sa k setbalom dostal za stavu 6:5 vo svoj prospech. Využil tretí a vynútil si rozhodujúci piaty set. V ňom Raonič po tuhom boji prelomil podanie Federera vo štvrtej hre a stretnutie dopodával do víťazného konca.

 

muži - dvojhra - semifinále:

Miloš Raonič (6-Kan.) - Roger Federer (3-Švaj.) 6:3, 6:7 (3), 4:6, 7:5, 6:3, Andy Murray (2-V. Brit.) - Tomáš Berdych (10-ČR) 6:3, 6:3, 6:3

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies