Rusko reagovalo na plány NATO vytvoriť vojenské základne v Čiernom mori

NETKY.SK • 1 November 2021, 11:02 • 2 min
Rusko reagovalo na plány NATO vytvoriť vojenské základne v Čiernom mori

MOSKVA – Plány NATO na vytvorenie nových námorných základní na pobreží Čierneho mora v Rumunsku alebo Bulharsku nespĺňajú záujmy dobrého susedstva v regióne. Na summite v Ríme to novinárom povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

Ako zdôraznil minister zahraničných vecí, fakty naznačujú, že Severoatlantická aliancia netúži po interakcii s Ruskom.

 

img

 

„Nemáme žiadne informácie o tom, čo sa NATO chystá urobiť. Vidíme len fakty a fakty sú také, že NATO s nami nechce žiadnu interakciu. Vždy sa snažili, keď sme ešte mali svojich zástupcov a fungovala Rada Rusko – NATO, nás len poučovať a zakaždým žiadali: zhromaždime Radu Rusko – NATO a diskutujme o Ukrajine. To bol celý ich záujem – podnecovať propagandu a vyvíjať tlak na Rusko,“ uviedol šéf ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

V komentári k pravidelnému vysielaniu amerických vojnových lodí do Čierneho mora, najmä torpédoborca Porter vyzbrojeného riadenými strelami, ktorý pred pár dňami vstúpil do vodnej oblasti, Lavrov zdôraznil, že Rusko je pripravené zaistiť bezpečnosť vo svojom regióne.

 

Prečítajte si: Tak predsa. Moldavsko a Rusko sa dohodli na dodávkach plynu

 

„Sme pripravení na akékoľvek hrozby. Nerobí nám problémy spoľahlivo zaistiť bezpečnosť ruského územia a celkovo bezpečnosť v Čiernom mori, ale vždy sa zaväzujeme podporovať projekty spolupráce, nie projekty založené na konfrontácii,“ poznamenal minister.

 

Pripomenul, že Spojené štáty opakovane vysvetľujú vstup svojich vojnových lodí do Čierneho mora potrebou obmedzovať Rusko. „Táto situácia nepridáva na stabilite a Washington sa snaží dotlačiť krajiny susediace s Čiernym morom, ku konfrontačnej politike,“ uzavrel Lavrov.

 

Lavrov minulý pondelok vyhlásil, že Rusko v reakcii na kroky organizácie od 1. novembra pozastaví prácu veľvyslanectva a ďalších orgánov so Severoatlantickou alianciou. Minister odporučil NATO, aby sa v prípade „akýchkoľvek naliehavých záležitostí“ obrátilo na ruského veľvyslanca v Belgicku.

 

NATO predtým potvrdilo, že odobralo akreditáciu ôsmim zamestnancom ruského zastúpenia v aliancii a znížilo počet akreditácií pre Rusko na desať. Lavrov v reakcii uviedol, že Moskva predpokladá, že NATO ako prvé podnikne kroky na zlepšenie vzťahov s Ruskom.   




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies