Predstavili najmenšiu batériu na svete! Čo dokáže?

NETKY.SK • 6 Marec 2022, 11:00 • 2 min
Predstavili najmenšiu batériu na svete! Čo dokáže?

BRATISLAVA - Nie je to tak dávno, keď počítač zaberal jednu veľkú miestnosť. V súčasnosti môžu byť niektoré malé ako zrnko soli či ryže. K tomu však potrebujú aj malé komponenty.

slovakia

left justify in out

Pre mnohých odborníkov je výzvou zmenšiť počítačovú batériu. S malým priestorom na uskladnenie sa musia tie najmenšie počítače spoliehať na ultrazvuk alebo fotovoltické články, aby neustále dobíjali batérie energiou. To má však svoje nevýhody, pretože počítač nebude fungovať bez stáleho napájania alebo na tmavých miestach.

 

img

 

Európski vedci preto prišli s alternatívnou štruktúrou: mikrobatériou, ktorá je založená na skladaní mikro tenkých vlákien ako origami. Vytvorili už prototyp a výsledky sú povzbudivé.

 

„Naozaj potrebujeme vyvinúť vysokovýkonné batérie pre milimetrové a submilimetrové veľkosti, pretože takéto ukladacie systémy umožnia vyvinúť unikátne autonómne mikrosystémy,“ uviedli autori.

 

Prečítajte si tiež: Už vieme, čo robí mozog človeka v momente smrti

 

Pri novej mikrobatérii vtlačili tuhý elektrolyt medzi dva mikročipy natreté super tenkou vrstvou elektród, pozitívnou aj negatívnou. Tuhý elektrolyt však nie je taký účinný ako tekutý. Tu prichádza na rad skladanie, ktoré umožní vtesnať do malého priestoru oveľa väčšiu plochu. Tento princíp využívajú aj v automobiloch Tesla.

 

Technológia mikro origami funguje ako okenná roleta. Keď sa tenký materiál zroluje, vypustí sa mechanické napätie a energia sa zroluje do valca. Výskumníkom sa tento efekt podarilo dosiahnuť na čipe vďaka tomu, že pripli jeden koniec materiálu, čím vytvorili akúsi okennú lištu rolety. Napokon sa im podarilo zrolovať plochu materiálu len na 0,04 milimetra štvorcového. Tým dosiahli 8-krát väčšiu kapacitu v porovnaní s plochou batériou podobnej veľkosti.

 

img

 

Batéria je nabíjateľná a v takomto stave dokáže nabíjať najmenšie počítače, aké v súčasnosti máme, až 10 hodín. Technológiu chcú však ešte vylepšiť.

 

„Stále existuje obrovský potenciál pre optimalizáciu tejto technológie. Môže mať ešte silnejšie mikro batérie,“ uviedol Oliver Schmidt z Technickej univerzity Chemnitz v Nemecku.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Webbov ďalekohľad urobil prvé fotky, medzi nimi je aj vesmírna selfie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies