Dolná snemovňa britského parlamentu chce zmariť brexit bez dohody

NETKY.SK • 13 August 2019, 07:20 • 2 min
Dolná snemovňa britského parlamentu chce zmariť brexit bez dohody

LONDÝN - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu sa podľa predpokladov nového premiéra Borisa Johnsona ešte pokúsia o zvrátenie situácie a v prvej polovici septembra podniknú kroky proti tvrdému brexitu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Finálna podoba brexitu bude známa pravdepodobne 9. septembra, kedy by sa malo definitívne rozhodnúť o tom, či 31. októbra dôjde k odchodu Británie z EÚ s dohodou alebo bez nej. Poslanci sa prvýkrát po letnej prestávke stretnú 2. setembra.

 

Britský premiér Boris Johnson sa pravdepodobne ešte pred summitom G7, ktorý sa koncom augusta bude konať vo francúzskom letovisku Biarritz, stretne s kľúčovými lídrami EÚ, ako sú nemecká kancelárka Angela Merkelová či francúzsky prezident Emmanuel Macron, nestretne sa však s írskym prezidentom Leom Varadkarom. Johnson ale aj tak nejaký prielom neočakáva, kým EÚ neuvidí, či sa aliancii konzervatívnych a opozičných poslancov nepodarí v prvých septembrových týždňoch odvrátiť brexit bez dohody.

 

 

EÚ je neoblomná vo svojom postoji k tzv. írskej poistke, ktorá je súčasťou dohody uzavretej medzi vládou predchádzajúcej britskej premiérky Theresy Mayovej a Bruselom, a ktorú podľa lídrov 27 krajín nemožno otvárať. Johnson však stále dúfa, že dohodnúť sa s Bruselom bude možné, keď bude jasné, že parlamentu sa nepodarilo zabrániť brexitu bez dohody a Británia 31. októbra Úniu opustí.

 

Opozičná Labouristická strana zvažuje, či hneď v prvý septembrový týždeň nepodá návrh na vyslovenie nedôvery Johnsonovej vláde. Avšak urobí to len v prípade, že sa nájde dostatočný počet konzervatívnych poslancov ochotných prispieť k pádu vlastného premiéra.

 

Odporcovia brexitu bez dohody z radov konzervatívcov, ktorých vedú šéf parlamentného výboru pre tajné služby a bezpečnosť Dominic Grieve a bývalý Mayovej minister financií Philip Hammond, podľa Guardianu pracujú celé leto v zákulisí na tom, aby brexitu bez dohody zabránili.

 

img

 

Ak by bolo hlasovanie o vyslovení nedôvery Johnsonovej vláde úspešné, poslanci Dolnej snemovne by mali 14 dní na to, aby zostavili novú vládu. Ak by sa im to nepodarilo, museli by sa konať predčasné voľby. V takomto prípade bude pokračovať proces brexitu a Británia k 31. októbru z EÚ odíde či už s dohodou, alebo bez nej. Predčasné voľby by sa konali až po tomto termíne, povedal Johnsonov politický poradca Dominic Cummings.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona