130 uviaznutých veľrýb na pláži v Západnej Austrálii sa podarilo zachrániť

NETKY.SK • 25 Apríl 2024, 20:00 • 2 min
130 uviaznutých veľrýb na pláži v Západnej Austrálii sa podarilo zachrániť

DUNSBOROUGH - Dramatická operácia na záchranu životov viac ako 100 pilotných veľrýb sa vo štvrtok skončila čiastočným úspechom po tom, čo sa predstaviteľom divokej prírody podarilo vrátiť väčšinu uviaznutých zvierat do mora.

slovakia

left justify in out

Záchranné tímy sa ponáhľali na pláž v pobrežnom meste Dunsborough južne od Perthu, aby sa postarali o veľryby. Bol to„ohromujúci pohľad,“ povedal Ian Wiese, predseda skupiny Geographe Marine Research, ktorý sa vo štvrtok podieľal na záchrannej operácii.

„Môžete vidieť, ako tesne (spolu) boli veľryby zbalené. Už sa mi podarilo uviaznuť veľryby, ale nikdy nič v takej veľkosti,“ povedal Wiese pre server CNN.

Celkom bolo 130 veľrýb vrátených do mora po tom, čo bolo celkovo 160 vylovených na pláži, podľa oddelenia Parks and Wildlife Service Western Australia (DPAW). Uhynulo však najmenej 28 veľrýb.

Stáda veľrýb sa môžu opäť zatiahnuť na breh aj po tom, čo boli zachránené. V dôsledku toho lietadlá pozorovateľov v oblasti pokračujú vo sledovaní a sledujú, či sa prepustené zvieratá vrátia na breh. „Zatiaľ zostali ďaleko od pláže," povedal Weise. „Moja prvá reakcia, keď som videl stovky veľrýb nahromadených (spolu) na pláži, bola úplne a úplne ohromujúca. Bolo to naozaj, naozaj chaotické.. Konečný výsledok bol však dobrou správou - ako často pri týchto udalostiach, je možné zachrániť len niekoľko," dodal.

Záhada uviaznutia veľrýb

Odborníci na správanie zvierat a námorní vedci už skôr uviedli, že miera prežitia veľrýb na pobreží je nízka a zvieratá „na súši dokážu prežiť len asi šesť hodín, kým sa ich zdravotné funkcie začnú zhoršovať“. Skupiny miestnych obyvateľov a predstaviteľov voľne žijúcich živočíchov spolupracovali na tom, aby zvieratá držali vzpriamene a„udržiavali ich dierky čisté,“ povedal Wiese.

Prítomní boli aj predstavitelia divočiny z DPAW, ako aj skúsení veterinári, ktorí sa snažili zachrániť čo najviac veľrýb.

Tak ako iné druhy veľrýb, aj pilotné veľryby sú veľmi spoločenské a často sa na seba dávajú pozor, najmä ak člen stáda ochorie alebo sa zraní.„Zostávajúce veľryby budú hrať túto úžasnú podpornú úlohu," povedal Wiese.

„Keď sú na mori, v hlbokých vodách, nič nemôže narušiť proces starostlivosti, ale ak zranená veľryba skončí blízko pobrežia, bude tu veľa nebezpečenstiev (pre tobolku), ktoré prídu a dostanú sa dovnútra. spôsob... echolokácia nefunguje správne a než sa nazdáte, máte celú rodinu (uviaznutú)." Ukázal na „novo narodené mláďa“, ktoré zbadal medzi uviaznutou skupinou.

"Bolo to toto malé mláďatko, ktoré malo stále záhyby po celej svojej telesnej ploche a pripojený pupok,“ povedal Weise.„To mohlo alebo nemuselo byť faktorom, prečo sa tieto zvieratá dostali do stavu, keď sa vytiahli na breh," uzavrel Weise.

Minulý rok zahynulo pri hromadnom uviaznutí v Škótsku viac ako 50 pilotných veľrýb. V tom istom mesiaci predstavitelia voľne žijúcich živočíchov v Západnej Austrálii uviedli, že museli urobiť srdcervúce rozhodnutie o eutanázii desiatok uviaznutých pilotov veľrýb dlhoplutvých po tom, ako horúčkovité záchranné úsilie pri ich vynesení z vody neprinieslo výsledky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Teele Rebane, Heather Chen a Manveena Suri, Foto: Sky News / AP / Department of Biodiversity, Conservation and Attractions
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies