Výstraha: Hrozí víchrica aj orkán!

NETKY.SK • 6 Január 2012, 10:37 • 2 min
Výstraha: Hrozí víchrica aj orkán!

Výstraha: Hrozí víchrica aj orkán!

slovakia

left justify in out

img

Na viacerých miestach Slovenska možno dnes očakávať silnú víchricu až orkán. Slovenský hydrometerologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy 1., 2. aj 3. stupňa pred vetrom.Výstraha 1. stupňa platí pre Podunajskú nížinu a západ Slovenska dnes od 9:00 hod. do 6.1. 00:00 hod. V okresoch Bratislava, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Pezinok, Piešťany, Senec, Trnava, Šaľa sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 17 - 25 m/s. Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu, informuje na svojej webstránke SHMÚ.

Výstraha 1. stupňa pred vetrom platí aj pre severovýchod republiky dnes od 12:00 do 18:00 hod. V okresoch Bardejov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 17 - 22 m/s.

Okrem toho sa v okresoch Bardejov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník miestami očakáva tvorba snehových jazykov a závejov, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

V okresoch Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok platí dnes od 08:00 do 16:00 hod. výstraha 3. stupňa pred silným vetrom. Na hrebeňoch hôr sa očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 28 - 36 m/s. Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

V týchto okresoch platí dnes od 08:00 do 18:00 hod. výstraha 2. stupňa, kde sa v horských oblastiach miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 23 - 28 m/s. Okrem toho platí v okresoch Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok aj výstraha 2. stupňa, kde sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 17 - 25 m/s. Výstraha trvá dnes od 09:00 do 18:00 hod. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

V okresoch Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok sa miestami očakáva aj tvorba snehových jazykov a závejov. Výstraha 1. stupňa tam platí dnes od 08:00 do 18:00 hod. SHMÚ vydal v týchto okresoch aj výstrahu 1. stupňa pred snežením, pri ktorom spadne 10 - 30 cm nového snehu. Výstraha trvá dnes od 06:00 do 18:00 hod.

Zdroj: SHMU



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies