TIP NA KNIHU Aspoň jediný raz každý z nás okúsi, aké je dýchať so srdcom prelomeným na dve polovice

NETKY.SK • 28 August 2022, 14:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Aspoň jediný raz každý z nás okúsi, aké je dýchať so srdcom prelomeným na dve polovice

Sú isté želania, áno, sú, ktoré smieme vysloviť s obrovitánskou nádejou hoc aj milión ráz, a predsa sa nevyplnia. Nijaká túžba nespôsobí, aby po celej zemi kráčal mier, ani vymretie chorôb si nevymodlíme a ani zlomeným srdciam sa nevyhneme. Aspoň raz, aspoň jediný raz, každý okúsi, aké je dýchať so srdcom prelomeným na dve polovice.

slovakia

left justify in out

Tí, ktorí si podobnú, nie sladkú rozprávku už napísali, tí, ktorým sa už hruď dvíhala a klesala pod náporom zlomeniny, mi iste dajú za pravdu, že hoc je to bolesti za hrniec, možno i dva či tri hrnce, i tak je na tom čosi zvláštne výnimočné. Robí nás to lepšími, dospelejšími, múdrejšími. A mení obyčajné príbehy na tie nezabudnuteľné.

 

img

 

Kristína Ježovičová vo svojej najnovšej knihe, ktorej vymyslela vskutku záhadný názov Nelám mi srdce, všetko skombinovala tak, aby príchuť lahodila najmä mládeži, ale dokáže pohnúť čitateľskou dušou každému, kto už raz v noci bdel kvôli... No veď viete.

 

Andrejka

 

Andrejka je také neviniatko, a nielen navonok, ale skutočne. Dobre sa učí, poslúcha rodičov, hoc oni veľmi pozornosť potomstvu nevenujú pre prácou rozbité dni. Slušne sa oblieka, nikdy nič vyzývavé, nikdy nič, čo by vzbudilo pohoršenie. Je skoro nenápadná, občas i neviditeľná. A ešte je aj nepobozkaná.

 

Len čo zočí Thomasa, drzého rockera, s povesťou sukničkára, ako sa na chlapca s jeho výzorom patrí, praje si najmä dve veci. Po prvé, aby ju pobozkal a po druhé, nech jej len, pre všetko na svete, nezlomí srdce.

 

img

 

Sofia

 

Sofia vie všeličo, len nie žiť tak, aby sa ju dalo prehliadnuť. Vie v priebehu niekoľkých minút nazbierať lajky na sociálnej sieti, lebo je priveľmi krásna a príliš málo sa hanbí. Vie krútiť telom tak, aby preskakovala z jednej aféry do druhej a pritom stále pôsobí, že jej na ničom nezáleží. A vie, že zamotanie sa so spolužiakom Marošom, ktorého pohľad priam kričí o šokujúcej minulosti a zablatených topánkach, by ju mohlo dotiahnuť ešte hlbšie do ťažkostí. Mohlo by ju zaniesť až na samé dno. Kiežby jej nezlomil srdce. A kiežby ona nelámala jeho. A kiežby v rodinách nedostávali beztak samé ponižujúce vyznamenania a kopance do emócií.

 

Nora

 

Nora, ach, tá Nora. Chuderka sa trápila, veľmi sa trápila, lebo trpela bulímiou. Teraz je ako-tak postavená do spokojnosti, do správnych rozhodnutí, ale smola preveliká, kolená sa podlamujú, keď stojí po pravici, po ľavici, vlastne kdekoľvek, kde je nablízku chlapec menom Frederik.

Láska, čo sa medzi nimi pomaly-pomaličky rozpletá, má potenciál rozšíriť beztak krvácajúce zranenia. A má potenciál zlomiť srdce.

 

Boris

 

No a napokon sa v rozprávaní mihoce i Boris, chlapec, ktorý klame, aby prežil. Chlapec, ktorý sa skrýva, aby sa zďaleka chránil pred bolesťou. Chlapec, ktorý má už i tak zlomené srdce.

 

img

 

Autorka sa nebála zamiešať osudy viacerých a urobila výborne, lebo v deji sa nestratí ani ten, kto sa stráca v živote, ani ten, kto má rád priamočiarosť, ani ten, kto obľubuje celkom iné spletence. Postavy sa stretávajú, ľúbia sa aj nenávidia a všetci napokon pocítia to známe trieštenie sa. Či to stálo za to? Pravdaže áno, už len prečítanie o tom stojí za každé úskalie, za každé okamihy, za bolenie očí, za všetko-všetučko.

 

Mohlo by vás zaujímať: TIP NA KNIHU Nie je jej dovolené smútiť nad stratou milovaného, nie je jej dovolené hovoriť pravdu. Čo cítila, bolo totiž zakázané!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies