Republikáni si zvolili novú predsedníčku strany, ktorá je vernou obhájkyňou Trumpa

NETKY.SK • 15 Máj 2021, 09:18 • 2 min
Republikáni si zvolili novú predsedníčku strany, ktorá je vernou obhájkyňou Trumpa

WASHINGTON - Republikánska strana si zvolila novú predsedníčku. Stala sa ňou kongresmanka Elise Stefaniková, ktorá pevne stojí za bývalým prezidentom Donaldom Trumpom.

slovakia

left justify in out

Po tom, ako si exprezident donald Trump zachoval v Republikánskej strane obrovský vplyv, sa jej členovia zúfalo usilujú o zastavenie straníckych sporov ohľadom budúcnosti strany.

 

Republikáni v Snemovni reprezentantov Kongresu USA si v piatok za novú predsedníčku svojho parlamentného klubu zvolili kongresmanku Elise Stefanikovú, ktorá verne háji bývalého prezidenta. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Stefaniková je pritom považovaná za umiernenú političku, ktorá reprezentuje severnú časť štátu New York. Pri hlasovaní za zatvorenými dverami pritom získala absolútnu podporu republikánov pomerom hlasov 134:46. 

 

„Zameriavam sa na jednotu, pretože to je to, čo si americkí občania zaslúžia a čo si zaslúžia naši voliči," povedala Stefaniková po tom, ako získala tretiu najvyššiu stranícku funkciu v dolnej komore a pozíciu najmocnejšej ženy svojej strany v Kongrese.

 

Hlasovanie sa uskutočnilo dva dni po tom, čo republikáni odvolali z tohto postu dcéru bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho Liz Cheneyovú z dôvodu opakovanej kritiky Trumpa a odmietania jeho nepravdivého tvrdenia, že demokrati v roku 2020 „ukradli" prezidentské voľby.

 

Cieľom konzervatívcov je vytvoriť koherentný odkaz smerujúci do budúcoročných kongresových volieb, ale niektorí republikáni sa obávajú, že neodmietnutie Trumpovej rétoriky o volebnom podvode by mohlo strane vo voľbách uškodiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies