Vynovili najstaršiu lesnícku strednú školu v Uhorsku

NETKY.SK • 3 Január 2015, 18:16 • 2 min
Vynovili najstaršiu lesnícku strednú školu v Uhorsku

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Žilinská krajská samospráva vynovila najstaršiu lesnícku strednú školu v niekdajšom Uhorsku.

slovakia

left justify in out

Na Strednej odbornej škole lesníckej Jozefa Dekreta Matejovie v Liptovskom Hrádku a jej internáte za takmer 600-tisíc eur vymenili okná a vstupné dvere a urobili novú fasádu. „Budovy školy boli postavené v rokoch 1956 a 1970 a od tejto doby neboli do nich vložené žiadne investície. Okná boli zničené, nedali sa otvárať a fúkalo cez ne. Ich rekonštrukcia priniesla zvýšenie energetickej úspory, zníženie hlučnosti a nová fasáda zase zatraktívnila vzhľad budov,“ povedal zástupca riaditeľa školy Edmund Hatiar.


Lesnícka škola v Liptovskom Hrádku vznikla v roku 1796 z iniciatívy Františka Wisnera z Morgensternu, bola prvou lesníckou školou v Uhorsku a jednou z najstarších v Európe. V roku 1802 povýšili Wisnerove učilište na hlavnú školu a pomenovali ju Kráľovská komorská lesná a hlavná národná škola v Liptovskom Hrádku. Meno slovenského lesníka Jozefa Dekreta Matejovie, ktorý na Horehroní zaviedol v ťažbe dreva pílu namiesto sekier a bol priekopníkom v obnove lesov, nesie škola od roku 1954.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies