Pozrite sa s nami do najväčšej štvrte na svete vytlačenej pomocou 3D tlačiarne v Texase

NETKY.SK • 2 August 2023, 12:00 • 2 min
Pozrite sa s nami do najväčšej štvrte na svete vytlačenej pomocou 3D tlačiarne v Texase

GEORGETOWN - Najväčšia komunita domov na svete vytlačených 3D tlačou sa stavia v Texase. Štvrť nedávno odhalila jeden z prvých tamojších domov s „vytlačenými“ stenami, ktoré využívajú betónový materiál. Jednoposchodová budova je prvým zo 100 takýchto domov, ktoré sú pripravené privítať prvých obyvateľov od septembra.

slovakia

left justify in out

Komunita je súčasťou širšieho rozvoja v Georgetowne v Texase s názvom Wolf Ranch. Nachádza sa asi 50 kilometrov severne od hlavného mesta štátu Austin a je výsledkom spolupráce medzi texaskou stavebnou firmou ICON, spoločnosťou Lennar na stavbu domov a dánskou architektonickou spoločnosťou Bjarke Ingels Group (BIG).

 

V sobotu potenciálni kupujúci nazreli do dokončeného modelového domu a zúčastnili sa veľkého otvorenia tohto projektu. "Niektoré z jednotiek sa už aj predali," oznámila hovorkyňa ICON Cara Caulkinsová.

Obrázky novodokončenej budovy zdieľané spoločnosťou ukazujú jasne osvetlené interiéry a zakrivené sivé steny. Steny sú vyrobené z betónovej zmesi nazvanej Lavacrete, ktorá je na miesto nasadená pomocou 14m širokých robotických tlačiarní. Po vytlačení stien sa nainštalujú dvere, okná a strechy – všetky sú vybavené solárnymi panelmi.

 

Spoločnosť ICON informuje, že viac ako tretina stien domov je teraz vytlačená 3D tlačou a ich nehnuteľnosti, ktoré sú v súčasnosti v ponuke, sa predávajú za 475.000599.000 dolárov. 3D tlačené domy majú veľkosť od 457 do 640 metrov štvorcových a majú tri až štyri izby.

 

Rýchlejšie, čistejšie a cenovo dostupnejšie

Keď spoločnosť ICON oznámila projekt v roku 2021, jej spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Jason Ballard opísal komunitu ako „prelomový moment v histórii rozvoja na úrovni spoločenstva.“ Dodal, že: „3D tlač poskytuje kvalitné domy rýchlejšie a cenovo dostupnejšie ako domy postavené bežnými stavebnými metódami.“

 

Keďže Spojené štáty čelia deficitu približne piatich miliónov nových domov, Ballard povedal, že existuje „hlboká potreba rýchlo zvýšiť ponuku bez ohrozenia kvality, krásy alebo udržateľnosti, a to je presne sila našej technológie“.

Medzitým Martin Voelkle, jeden z partnerov v spoločnosti Bjarke Ingels Group, vo vyhlásení uviedol, že budovy vytlačené 3D sú „významnými krokmi smerom k zníženiu odpadu v procese výstavby, ako aj k tomu, aby boli naše domy odolnejšie, udržateľnejšie a energeticky sebestačné. “

 

Nezávislý výskum naznačuje, že tlačiarne môžu znižovať emisie oxidu uhličitého a stavebný odpad. 3D tlačiarne môžu stavať budovy bez formátu (betónové formy, do ktorých sa zvyčajne sype cement), čo môže významne znížiť celkové využitie materiálu. Cement zodpovedá za približne 8% globálnych emisií CO2 ročne.

 

V jednej singapurskej štúdii z roku 2020 sa zistilo, že kúpeľňa vyrobená pomocou 3D tlače je o 25,4% lacnejšia a produkuje sa pri nej takmer 86% menej oxidu uhličitého ako pri tradičných stavebných metódach

 

Kritici však poukázali na to, že domy s 3D tlačou sa stále spoliehajú na uhlíkovo náročný betón, a že stavebné predpisy, ktoré sa zaoberajú bezpečnosťou a stabilitou budov, zatiaľ neboli vo veľkej miere prijaté.

Wolf Ranch je doteraz najväčším projektom ICON, hoci firma už použila 3D tlač na vybudovanie sociálneho alebo dotovaného bývania v Mexiku a Texase. Generálny riaditeľ spoločnosti Icon Jason Ballard povedal v roku 2019, že technológia jeho spoločnosti by sa mohla použiť aj na boj proti bezdomovectvu alebo na poskytnutie úkrytu po prírodných katastrofách

 

„3D tlač už nie je science fiction,“ povedal Ballard. „Prekročili sme tento prah z sci-fi do reality. V budúcnosti sa stavíme, že to bude najlepšia nádej ľudstva na riešenie v oblasti bývania, ktorá bude zodpovedať našim najvyšším hodnotám a ideálom,” dodal Ballard.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Bloomberg, CNN, Business Insider Foto: CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies