Belgickí Senátori požadujú zaviesť post národného koordinátora na boj proti antisemitizmu

NETKY.SK • 6 Marec 2019, 13:27 • 2 min
Belgickí Senátori požadujú zaviesť post národného koordinátora na boj proti antisemitizmu

BRUSEL - Senátori belgických liberálnych strán vyzvali vládu k prijatiu účinnejšieho opatrenia na boj proti antisemitizmu. V tejto súvislosti odporučili aj vytvorenie postu národného koordinátora, ktorý by sa danou problematikou zaoberal. informovala o tom agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Za výzvou predloženou počas včerajšieho dňa stoja senátori z Reformného hnutia (MR) zastupujúceho frankofónnych liberálov a z flámskej liberálnej strany Open VLD. Iniciátori poukázali na to, že v Belgicku, podobne ako v iných európskych krajinách, dochádza k vzostupu antisemitských nálad.

 

img

Neznámi páchatelia poškodili približne 80 hrobov na židovskom cintoríne 19. februára 2019 v obci Quatzenheim ležiacej v regióne Alsasko hraničiacom s Nemeckom.

 

Belgická federálna vláda už vytvorila špeciálnu skupinu, ktorá má koordinovať boj proti antisemitizmu. Sú v nej zastúpení predstavitelia polície, súdnictva, židovskej komunity a experti z rezortov spravodlivosti a vnútra.  Liberálni senátori okrem toho požadujú aj vytvorenie funkcie národného koordinátora, osobitnú kategóriu antisemitských trestných činov a zavedenie tejto problematiky aj do vzdelávacích programov.

 

img

 

Prieskum verejnej mienky z januára tohto roku, ktorý si objednala Európska komisia, naznačil, že takmer polovica respondentov v členských krajinách EÚ verí, že antisemitizmus v ich domovskej krajine predstavuje problém. Podľa prieskumu Eurobarometra si to myslí 50 % Belgičanov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies