NBS sa zapája do boja proti zmene klímy, stala sa členom "koalície odhodlaných"

NETKY.SK • 21 November 2019, 19:53 • 2 min
NBS sa zapája do boja proti zmene klímy, stala sa členom "koalície odhodlaných"

BRATISLAVA – Národná banka Slovenska (NBS) je od štvrtka členom "koalície odhodlaných". Ide o skupinu centrálnych bánk a úradov dohľadu. Jej oficiálnym názvom je Skupina pre zelenší finančný systém (Network for Greening the Financial System - NGFS).

slovakia

left justify in out

Analyzuje riziká, ale aj príležitosti, ktoré čakajú krajiny pri prechode na nízkouhlíkovú ekonomiku v dôsledku zmeny klímy. Informoval o tom hovorca NBS Peter Majer.

 

"Som hrdý, že sa Národná banka Slovenska stala súčasťou koalície odhodlaných. Ekologicky udržateľná budúcnosť bude závisieť od toho, ako dokážeme spravovať riziká a mobilizovať kapitál pre zelené a nízkouhlíkové investície," skonštatoval guvernér NBS Peter Kažimír.

 

Členom koalície je v súčasnosti 46 centrálnych bánk a deväť pozorovateľov. Pre Slovensko je to podľa hovorcu NBS výborný komunikačný kanál pre jednu z najpálčivejších tém súčasnosti. Účasť NBS v skupine schválili členovia NGFS jednohlasne. 

 

"S Národnou bankou Slovenska nás spája spoločné presvedčenie: najlepšou zárukou úspechu je to, ak centrálne banky zladia svoje reakcie na celosvetové výzvy, ktoré zmena klímy predstavuje," zdôraznil predseda skupiny Frank Elderson.

 

O dôležitosti témy klimatickej zmeny svedčí podľa hovorcu NBS aj fakt, že dominovala aj nedávnemu výročnému zasadnutiu Medzinárodného menového fondu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona