Vtáctvo budeme chrániť viac, pomôcť majú reflexné prvky

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 9:27 • 2 min
Vtáctvo budeme chrániť viac, pomôcť majú reflexné prvky

RUŽOMBEROK - Mnoho vtákov umiera po kolíziách s elektrickým vedením vysokého napätia, nad riekou Váh preto nainštalujú špeciálne reflexné prvky, ktoré tomu zabránia.

slovakia

left justify in out

Odkloňovače letu vtákov, ako sa týmto zariadeniam hovorí, nainštalovali v posledných dňoch medzi obcami Stankovany a Bešeňová v okrese Ružomberok. Je ich asi tristo a ochranári majú v súvislosti s nimi veľké očakávania.

 

„Štátna ochrana prírody nám prostredníctvom Okresného úradu v Ružomberku nariadila ošetriť elektrické vedenia vysokého napätia, ktoré križujú rieku Váh, odkloňovačmi letu vtákov. Najmä z toho dôvodu, že veľké vtáky rady migrujú ponad vodné toky, pričom sa im často stáva, že narážajú do elektrických vedení. To má pre ne fatálne následky,“ vysvetlil hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

 

img

 

Ochranári očakávajú, že pokiaľ budú vtáky osvetlené vedenie dobre vidieť, vyhnú sa mu, a tak sa výrazne eliminuje počet ich úmrtí.  „Sú to plastové ceduľky s reflexnými prvkami, ktoré sa uchytia na elektrické vedenie. Keď fúka vietor, roztočia sa a pôsobia blikajúcim dojmom. Aj za zníženej viditeľnosti odrážajú dostatok svetla na to, aby si ich vtáky všimli a vyhli sa im v bezpečnej vzdialenosti,“ doplnil Gejdoš.

 

Inštalácia odkloňovačov prebiehala inovatívnou metódou – pomocou dronu. Takto sa ku káblom nad riekou možno dostať najjednoduchšie. „Keby sme nemali k dispozícii dron, inštalácia by bola veľmi náročná. Niečo by sa možno dalo zrealizovať pomocou plošiny z brehu, ale veľkú časť by sme nemohli zrealizovať inak ako stiahnutím vodičov,“ uviedol hovorca. Ak by sa takýto projekt mal realizovať bez dronov, trvalo by to omnoho dlhšie, bolo by to finančne veľmi nákladné a v neposlednom rade by montáž obmedzovala aj odberateľov elektrickej energie.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona