Minister obrany Jaroslav Naď odpovedal na citlivú tému, ktorá zaujíma čoraz viac ľudí

NETKY.SK • 3 Máj 2021, 10:45 • 2 min
Minister obrany Jaroslav Naď odpovedal na citlivú tému, ktorá zaujíma čoraz viac ľudí

SLOVENSKO - Minister obrany Jaroslav Naď odpovedal na otázku, ktorú mu, ako sám priznal, ľudia dávajú často. Zhodnotenie k tejto téme prezradil v týždennom hodnotení rezortu.

slovakia

left justify in out

Na sociálnej sieti sa v rámci hodnotenia 58. týždňa v rezorte obrany preto rozhodol zodpovedať aj na túto dilemu. „Nejedenkrát som dostal otázku, či nevieme radšej peniaze na obranu investovať do zdravotníctva alebo do školstva. Moja odpoveď je vždy rovnaká: ak od mužov a žien v uniformách očakávame, že sa na nich budeme môcť v ťažkých časoch spoľahnúť (ako tomu bolo pri boji s Covidom), musíme im aj zabezpečiť adekvátne podmienky na ich službu a dôstojné prostredie na prácu,“ napísal minister obrany s tým, že aj návštevy základní a útvarov v Žiline či Martine mu potvrdili investičný dlh v tejto oblasti a reakcia štátu musí byť rýchla.

 

Množstvo objektov

Nebude to však záležitosť, ktorú sa podarí vyriešiť hneď. „Žiaľ, budov sú stovky, preto nevieme urobiť všetko naraz. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sme ale zas o kus vpred,“ doplnil Naď s tým, že si takto bude postupne pozerať aj ďalšie vojenské objekty.

 

Aj ekológia

Situáciu bude sledovať nielen z pohľadu dôstojností podmienok na výkon práce pre vojakov, ale aj z pohľadu na životné prostredie. Budovy v chátrajúcom stave majú totiž viac ako 30 rokov a predstavujú už aj pre prírodu problém. Aj preto na kolégiu ministra preberali dokument s názvom Koncepciu zeleného ministerstva. „Tá veľmi detailne analyzuje ako môže ministerstvo obrany znížiť svoju uhlíkovú stopu v 4 oblastiach - energetická efektívnosť, čistá mobilita, ochrana životného prostredia a zelené verejné obstarávanie,“ zdôraznil Jaroslav Naď s dôvetkom, že prináša „návrhy a príklady dobrej praxe, ktoré vieme začať aplikovať“.

 

Otvorená myseľ

Šéf rezortu obrany sa poďakoval za „ambicióznosť a otvorenú myseľ v oblasti, ktorou sa v minulosti rezort veľmi nezaoberal“. Spomenul aj vojenské lesy, ktoré minulý týždeň dostali ranu v podobe požiaru. Horelo vo Vojenskom obvode Záhorie. „Pri ňom zhorelo sedem hektárov mladých bukových lesov v hodnote približne 100-tisíc eur,“ upresnil nominant vládneho hnutia OĽaNO.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies