USA varovalo Izrael pred vyhlásením anexie Západného Jordánu

NETKY.SK • 10 Február 2020, 07:49 • 2 min
USA varovalo Izrael pred vyhlásením anexie Západného Jordánu

JERUZALEM - Americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman varoval židovský štát, aby nevyhlasoval svoju suverenitu nad územím Západného brehu rieky Jordán bez súhlasu Washingtonu.

slovakia

left justify in out

Skutočne by šlo o mier? 

Mierový plán na urovnanie konfliktu na Blízkom východe, ktorý americký prezident Donald Trump predstavil 28. januára, predpokladá, že Izrael si udrží kontrolu nad kľúčovými časťami okupovaného územia - ide pritom o tie, ktoré Palestínčania považujú za územie svojho budúceho štátu.

 

img

 

Príprava na voľby 

Netanjahu spočiatku prisľúbil rýchle "uplatňovanie izraelského práva" - de facto anexiu - židovských osád v Predjordánsku a údolia Jordánu, čo jeho nábožensko-pravicová voličská základňa privítala. Tento prísľub zaznel v situácii, keď sa v Izraeli blížia predčasné parlamentné voľby vypísané na 2. marca, v ktorých by Netanjahu rád vyhral a stal sa následne piaty raz predsedom izraelskej vlády.

 

img

 

Nutné kroky podľa USA 

Friedman však upozornil, že takýto jednostranný krok Izraela by podkopal izraelsko-palestínsky mierový plán, ktorý predložil Trump. Veľvyslanec súčasne vysvetlil, že najprv musí spoločný izraelsko-americký výbor ukončiť proces mapovania. Dôrazne pritom varoval, že akékoľvek jednostranné konanie pred ukončením tohto postupu vo výbore by ohrozilo mierový plán a uznanie anexie zo strany USA.

 

img

 

Neskôr pred novinármi Friedman uviedol, že spomínaný spoločný výbor svoju prácu určite do 2. marca nezavŕši . Vysvetlil, že mu ide o "trochu trpezlivosti, urobiť, čo treba a urobiť to správne. Myslíme si, že nežiadame o tak veľa," dodal.

 

Populácia

Podľa izraelskej ľavicovej mimovládnej ľudskoprávnej organizácie B'Tselem žije v údolí Jordánu a na severnom pobreží Mŕtveho mora asi 65 000 Palestínčanov a 11 000 židovských osadníkov. Predstavitelia palestínskeho vedenia sa domnievajú, že pripojenie častí Západného brehu by podkopalo ich plán pre vznik palestínskeho štátu.

 

img

 

Reakcia na vyvíjanie tlaku

Veľvyslanec USA zasiahol v situácii, keď izraelský minister obrany Naftali Bennett a ďalší izraelskí ultranacionalisti vyvíjali tlak na okamžité hlasovanie vlády o vyhlásení suverenity Izraela nad Predjordánskom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies