Všímate si symboly na plastových výrobkoch? Mali by ste

NETKY.SK • 24 Júl 2019, 09:23 • 2 min
Všímate si symboly na plastových výrobkoch? Mali by ste

BRATISLAVA - Často ich prehliadame, no to by sme robiť rozhodne nemali. Symboly na plastových výrobkoch nám hovoria o tom, akým spôsobom ich môžeme alebo nemôžeme používať.

slovakia

left justify in out

Ak zvyknete používať rôzne plastové nádoby a dózy, mali by ste sa zaujímať o symboly, ktoré sú na nich uvedené. Dodržiavanie pokynov uvedených formou značiek a symbolov je dôležité pre správne použitie a minimalizovanie ohrozenia zdravia ľudí.

 

Na plastových výrobkoch sa často objavujú napríklad symboly umývačky riadu, mikrovlnnej rúry či mrazničky. „Ak sa tieto symboly na plastových obaloch alebo na výrobkoch nenachádzajú, znamená to, že nie sú určené na takéto použitie,“ hovoria hygienici z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Ak sú prečiarknuté, taktiež sa nesmú v danom prostredí používať.

 

img

 

Používajú sa tiež trojuholníkové značky, ktoré informujú o materiáli plastového výrobku. „Číslo v trojuholníku v žiadnom prípade neznamená počet použití,“ upozornil ÚVZ. Väčšina plastov, napríklad tégliky, poháre a PET fľaše, je určená na jedno použitie.

 

Symboly a značky môžu byť umiestnené na obale alebo na priamo na výrobkoch, na etikete, prípadne priloženom oznámení. Mali by byť zreteľne čitateľné a uvedené v slovenskom jazyku. Používatelia sa s nimi môžu stretnúť napríklad na PET fľašiach, plastových miskách, dózach na potraviny či kuchynskom náčiní.

 

K neoficiálnym symbolom patrí označenie „BPA free“. Označuje produkt, ktorý neobsahuje chemickú zlúčeninou bisfenol A. Používanie tejto látky je obmedzené, úplný zákaz platí pri výrobe PC pohárov a fliaš pre deti do troch rokov.

 

img

 

 

 Podrobnejšie informácie o symboloch na plastoch sa dočítate TU.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies