V severnom Atlantiku prebieha masívne pátranie po tom, čo sa v nedeľu stratila ponorka, ktorá skúmala vrak Titanicu

NETKY.SK • 20 Jún 2023, 17:00 • 2 min
V severnom Atlantiku prebieha masívne pátranie po tom, čo sa v nedeľu stratila ponorka, ktorá skúmala vrak Titanicu

NEWFOUNDLAND - V severnom Atlantiku prebieha masívne pátracie a záchranné úsilie po tom, čo sa v nedeľu stratila ponorka skúmajúca vrak Titanicu. Výskumná loď Polar Prince stratila kontakt s posádkou ponorky skúmajúcej Titanic hodinu aj 45 minút po ponore.

slovakia

left justify in out

V severnom Atlantiku práve prebieha masívne pátracie a záchranné úsilie po tom, čo sa v nedeľu stratila ponorka skúmajúca vrak Titanicu. Výskumná loď Polar Prince stratila kontakt s posádkou ponorky skúmajúcej Titanic hodinu aj 45 minút po ponore. Americká pobrežná stráž odhadla, že ponorka mala od pondelka o 17:00 SELČ 70 až 96 hodín núdzového kyslíka. Cestovná spoločnosť OceanGate uviedla, že skúma všetky možnosti, ako dostať posádku bezpečne späť, a do záchrannej operácie sa zapojili aj vládne agentúry.

 

Loď Polar Prince dorazila v nedeľu ráno na lokalitu blízko miesta vraku Titanicu v Atlantickom oceáne. Správa na Facebooku od Hamisha Hardinga, ktorý bol na ponorke Titan, povedal, že očakávajú začiatok ponoru ponorky o 04: 00 miestneho času. 

 

Bostonská pobrežná stráž, ktorá vedie pátraciu operáciu, na Twitteri uviedla, že posádka piatich osôb "sa potopila v nedeľu ráno a posádka lode Polar Prince s nimi stratila kontakt približne hodinu a 45 minút po ponorení plavidla".

 

img

Fotografia expedičnej lode Polar Prince, ktorá sa používa na prepravu turistov z Newfoundlandu.

 

V tom čase sa predpokladalo, že ponorka Titan sa nachádza približne 900 míľ (1450 km) od pobrežia Cape Cod. Kontradmirál americkej pobrežnej stráže John Mauger v pondelok povedal, že je výzvou vykonať pátranie v tak odľahlej oblasti. Pátranie má dva aspekty, povedal. Ide o povrchové vyhľadávanie pre prípad, že by sa Titan vrátil na povrch oceánu, ale nejakým spôsobom stratil spojenie, a taktiež aj o podvodné sonarové vyhľadávanie.

 

Pobrežná stráž vyslala dve lietadlá C-130 Hercules, aby pátrali po ponorke na vodnej hladine, a pridali sa k nim aj kanadské lietadlo C-130 a lietadlo P8 vybavené podvodnými sonarmi. V oblasti sú rozmiestnené aj sonarové bóje. Kontraadmirál John Mauger z americkej pobrežnej stráže uviedol, že na záchranu plavidla, ak by sa našlo pod vodou, by potreboval ďalšie odborné znalosti, a preto sa obrátil americké námorníctvo a na pomoc súkromníkov. Kanadské ministerstvo obrany uviedlo, že spolu s lietadlom pomáhalo pri pátraní aj plavidlo kanadskej pobrežnej stráže Kopit Hopson. Spoločnosť Horizon Maritime, ktorá je spoluvlastníkom lode Polar Prince, potvrdila, že plavidlu pomáha ešte aj druhé plavidlo Horizon Arctic.

 

img

mapa ukazujúca polohu vraku Titanicu (červený bod) popri americkom pobreží (zdroj: CNN.com)

 


Z piatich ľudí na palube Titanu boli doteraz potvrdené tri osoby - Hamish Harding, 58-ročný britský obchodník a prieskumník a pakistanský obchodník Shahzada Dawood a jeho syn Suleman DawoodHarding oznámil, že sa pridá k tímu v júni minulého roka, a povedal, že posádka na lodi zahŕňa "pár legendárnych prieskumníkov a niektorí z nich od 80. rokov vykonali viac ako 30 ponorov k lodi Titanic".

 

Francúzsky prieskumník Paul-Henry Nargeolet je tiež pravdepodobne na palube, podľa Facebookovej správy Hardinga pred začiatkom ponoru. Takisto aj Stockton Rush, výkonný riaditeľ spoločnosti Oceangate, by mal byť taktiež na palube ponorky.

 

img

Hamish Harding na Instagrame pred ponorom uviedol, že je „hrdý, že konečne oznámil“, že bude na palube misie ponorky.

 


OceanGate Expeditions účtujú hosťom 250 000 dolárov za jedno miesto na jeho osemdňovej expedícii, aby videli slávny vrak, ktorý leží 3 800 metrov pod povrchom na dne Atlantiku. Lokalita sa nachádza asi 600 km od pobrežia Newfoundlandu. Plné ponorenie ku vraku, vrátane zostupu a výstupu, údajne trvá osem hodín. Každá expedícia trvá osem dní, podľa spoločnosti Oceangate, a každé ponorenie musí obsahovať nejaký vedecký cieľ, vrátane štúdie rozpadu vraku. Podľa webovej stránky spoločnosti sa prvé ponorenie uskutočnilo v roku 2021.

 

Odborník na ponorky profesor Alistair Greig z University College v Londýne pracoval na viacerých scenároch, aby zistil, kde by mohla byť stratená ponorka. Jedným z nich je, že po núdzovej situácii uvoľnila "padajúcu váhu", aby sa vytiahla na povrch. "Ak by došlo k výpadku prúdu a / alebo komunikácie, mohlo sa to stať a ponorka by sa potom vznášala na povrchu a čakala na nájdenie," povedal Greig. Ďalší scenár hovorí, že trup ponorky bol poškodený, čo malo za následok únik vody. "Potom prognóza nie je dobrá." Ak sa dostala na morské dno a nemôže sa dostať späť za pomoci vlastnej sily, jej možnosti sú veľmi obmedzené. "Zatiaľ čo ponorka môže byť stále neporušená, ak je hlbšie ako 200 m, je veľmi málo plavidiel, ktoré sa môžu dostať tak hlboko, a určite nie napríklad takí potápači. Vozidlá navrhnuté pre námornú záchrannú ponorku sa určite nemôžu dostať ani len do hĺbky Titaniku."
 

Video ukazujúce interiér ponorky Titan (zdroj: The Telegraph).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies