Európa ma nový problém. Cez ďalší ropovod prestala prúdiť ropa!

NETKY.SK • 23 August 2022, 06:00 • 2 min
Európa ma nový problém. Cez ďalší ropovod prestala prúdiť ropa!

KAZACHSTAN - Európa čelí ďalším problémom pri dodávkach energií z Ruska. Tentoraz pre poškodenie ropovodného systému, ktorý prepravuje ropu z Kazachstanu cez Rusko do európskych krajín. Oznámil to v pondelok prevádzkovateľ ropovodu Caspian Pipeline Consortium (CPC).

slovakia

left justify in out

CPC zabezpečuje dodávku zhruba 1 % z celosvetového objemu ropy a jeho najväčším akcionárom je ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť. Ako konzorcium uviedlo, pre poškodenie bolo nevyhnutné zastaviť vývoz z dvoch z celkovo troch kotevných bodov v čiernomorskom termináli. Nakládka ropy bola prerušená pri kotevných bodoch SPM-1 a SPM-2. Pokračuje tak iba v prípade bodu SPM-3, takže požiadavky na nakládku sa musia obmedziť.

 

 

CPC uviedlo, že plánuje vymeniť poškodené časti v SPM 1 a SPM 2 a hľadá firmu, ktorá potrebné práce zrealizuje. Ako dlho to bude trvať, však konzorcium neuviedlo.

 

Dva zdroje oboznámené so situáciou pre agentúru Reuters uviedli, že jeden kotevný bod dokáže vybaviť menej než 70 % bežnej kapacity terminálu. Pre Kazachstan, ktorý CPC používa ako hlavnú trasu pre vývoz svojej ropy, to znamená, že bude musieť obmedziť produkciu. 

 

Keďže poškodený ropovod prepravuje ropu z Kazachstanu cez Rusko do európskych krajín, problémy čakajú nielen Kazachstan, ale i nás.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies