Ambulantné pohotovosti majú fungovať kratšie, poplatky sa majú zvýšiť - schválila dnes vláda.

NETKY.SK • 23 August 2023, 20:00 • 2 min
Ambulantné pohotovosti majú fungovať kratšie, poplatky sa majú zvýšiť - schválila dnes vláda.

Bratislava - Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí by sa mali skrátiť z 22.00 h na 20.00 h. Zvýšiť sa tiež majú poplatky za návštevu ambulantných pohotovostí, rovnako aj urgentov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet odobril aj návrh na skrátené legislatívne konanie.

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva Michal Palkovič predpokladá, že návrh novely nájde podporu v parlamente. Ak sa tak nestane, rezort sa podľa jeho slov zameria na implementáciu tých bodov reformy primárnej ambulantnej sféry, ktoré nevyžadujú legislatívne zmeny. Má ísť napríklad o posilnenie kompetencií lekárov a sestier či debyrokratizáciu. Výška poplatkov za neodôvodnené zneužívanie ambulantných pohotovostí by sa mala zvýšiť z dvoch na päť eur, v prípade urgentov z desať na 25 eur. "Hlavným účelom je preventívne zamedzenie ich zneužívania pacientmi a zníženie preťaženia zdravotníckych pracovníkov, čo povedie k zabezpečeniu liečby najvážnejších stavov poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a skráteniu čakacích dôb na ambulantných a ústavných pohotovostných službách," vysvetlilo ministerstvo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies