Všetky lode s migrantmi sa nemôžu voziť iba do Talianska

NETKY.SK • 2 Júl 2017, 17:01 • 2 min
Všetky lode s migrantmi sa nemôžu voziť iba do Talianska

RÍM - Taliansko už viac nemôže byť jedinou európskou krajinou, kam sa vozia migranti zachránení v Stredozemnom mori. V dnešnom rozhovore pre denník Il Messaggero to povedal taliansky minister vnútra Marco Minniti.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ sú jediné prístavy, do ktorých vozia utečencov tie talianske, potom tu niečo nie je v poriadku. To je jadro problému," povedal v rozhovore, z ktorého citovala agentúra DPA. Minniti to povedal po tom, ako Rím upozornil Európsku úniu, že uvažuje o nevpúšťaní lodí ďalších krajín a mimovládnych organizácií s migrantmi na palube do svojich prístavov. K tomuto kroku pristúpi pokiaľ aj zvyšné členské štáty Európskej únie nezačnú Taliansku pomáhať a neprevezmú časť žiadateľov o azyl.

 

Minniti sám seba označil za proeurópskeho politika. "Bol by som hrdý keby aspoň jedna loď - namiesto toho, aby išla do Talianska - prišla do inej krajiny v Európe," uviedol. Priznal, že talianske problémy by sa tým nevyriešili, ale podľa jeho názoru by to bolo "vynikajúce znamenie".

 

Minniti zároveň zdôraznil nutnosť stabilizácie Líbye, zabezpečenia jej hraníc a totálneho zlepšenia životných podmienok v Afrike, 97 percent všetkých člnov totiž vyráža práve z Líbye. Minister sa takýmto spôsobom vyjadril pred pracovnou večerou v Paríži, ktorú dnes večer absolvuje s ministrami vnútra Francúzska a Nemecka a eurokomisárom pre utečencov. Politici majú hovoriť o "koordinovanom prístupe", ktorý by mal Taliansku pomôcť vyrovnať sa s náporom utečencov.

 

Taliansko sa po vlaňajšom uzatvorení balkánskej migračnej trasy stalo hlavnou vstupnou bránou migrantov do Európy. Väčšina migrantov sa pokúša na starý kontinent dostať z brehov severnej Afriky cez Stredozemné more.

 

Iba od začiatku tohto kalendárneho roka sa do Talianska týmto spôsobom dostalo viac ako 83.400 migrantov, čo je o 19 percent viac oproti rovnakému obdobiu v minulom roku. Pobočka Červeného kríža v Taliansku v tejto súvislosti varovala, že situácia v talianskych utečeneckých centrách začína byť kritická. Väčšina migrantov pochádza z Nigérie, Bangladéša a Guiney.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies