Vicepremiérka chce superpočítače, cloudové riešenia či štát v mobile

NETKY.SK • 12 December 2020, 12:35 • 2 min
Vicepremiérka chce superpočítače, cloudové riešenia či štát v mobile

Štát v mobile? Čo ešte Veronika Remišová predstavila v pláne digitálneho Slovenska?

slovakia

left justify in out

Vicepremiérka predstavila úlohy Slovenska v IT-sfére a kybernetickom priestore. Líderka strany Za ľudí na sociálnej sieti informovala o strategickom slovenskom pláne, ktorý je v tejto oblasti už pripravený. „Budúci rok čaká Slovensko veľká výzva,“ povedala s tým, že po COVID-19 musia nastať veľké reformy.

 

„Musíme podporiť ekonomiku, aby tvorila viac kvalitných pracovných miest a po týchto ťažkých časoch ľudia pocítili zmenu k lepšiemu. Rozhodujúcu úlohu pri rozvoji ekonomiky a zvyšovaní životnej úrovne zohrajú digitálne technológie a inovácie,“ vysvetlila.

 

 

Strategický plán má päť pilierov pre vytvorenie „úspešného digitálneho Slovenska“. Prvou oblasťou je štát v mobile. Pôjde o možnosti poskytovať dobré služby občanom, nie úradníkom. „Základom našej digitálnej reformy je zameranie na ľudí a na firmy, ktoré vytvárajú kvalitné pracovné miesta,“ vysvetlila.

 

Ďalšou oblasťou sú digitálne diaľnice. „Cieľom je do roku 2030 zabezpečiť prístup k rýchlemu internetu pre všetky domácnosti. Teda aj tam, kde pre mobilných operátorov doteraz nebolo zaujímavé takéto služby poskytovať,“ povedala.

 

Aj snaha o zvýšenie bezpečnosti kyber-priestoru je v zozname priorít. Ďalej je to snaha prejsť na digitálny typ ekonomiky. „Už dnes je zrejmé, že automatizácia výroby v nasledujúcom desaťročí ohrozí mnohé pracovné miesta,“ napísala s tým, že práve preto vláda chce, aby vznikali centrá digitálnych inovácií.

 

 

Ide napríklad o využitie umelej inteligencie, superpočítačov a cloudových riešení. A k stratégii patrí aj rozvoj digitálnych zručností, ktoré potrebujeme, aby sme z tejto oblasti dokázali ťažiť. „Musíme investovať v prvom rade do ľudí, do rozvoja ich digitálnych zručností,“ dodala s nevyhnutnosťou nepustiť sem žiadnu diskrimináciu.

 

„Ak má byť digitálna transformácia úspešná, musí byť spravodlivá a každý občan Slovenska musí mať prístup k jej výhodám,“ dodala vicepremiérka Veronika Remišová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies