Prezidentka SR udelila vyznamenania slovenským osobnostiam

NETKY.SK • 3 Január 2020, 6:29 • 2 min
Prezidentka SR udelila vyznamenania slovenským osobnostiam

BRATISLAVA - Výber 20 osobností, ktorým prezidentka SR Zuzana Čaputová vo včerajších večerných hodinách udelila štátne vyznamenania, je podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) veľmi vyvážený a laureáti si vyznamenania zaslúžia.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie Petra Pellegriniho

"Je to prierez osobností zo všetkých súčastí nášho spoločenského a kultúrneho života. Ide o veľmi vyvážený výber pani prezidentky aj vzhľadom na to, že sme si v minulom roku pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie", vyjadril sa predseda vlády SR. Podľa jeho slov sa na slávnostnom večeri zúčastnili aj ľudia, ktorí osobne zasiahli do SNP.

 

img

 

Vyvážený výber 

Ocenení boli aj tí, ktorí na vedeckej úrovni dosahujú až svetové úspechy, a takisto športovci. "Pre mňa je táto 'dvadsiatka' veľmi vyvážená a sú to ľudia, ktorí si zaslúžia najvyššie štátne vyznamenania SR," podotkol.

 

img

 

Ocenený postup 

Premiér SR ocenil, že Zuzana Čaputová vopred informovala jeho i predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), kto bude nositeľom štátnych vyznamenaní. "To chcem veľmi oceniť, lebo tak by to malo v civilizovanej krajine fungovať. Som rád, že pani prezidentka zaviedla túto novú politickú kultúru do našich vzťahov," vyhlásil Pellegrini.

 

img

 

27 rokov Slovenskej republiky

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila počas včerajšieho večera pri príležitosti 27. výročia vzniku SR 20 osobností spoločenského, kultúrneho, ako aj športového života, z toho troch in memoriam. Sú medzi nimi viaceré osobnosti, ktoré sa podieľali na boji proti totalite. Štátne vyznamenania udelila prezidentka ôsmim ženám a 12 mužom.

 

img

 

Najvyššie pocty

Radom Bieleho dvojkríža I. triedy in memoriam ocenila prezidentka českú právničku a političku Miladu Horákovú, ktorá je považovaná za symbol protikomunistického odboja a odporu. Rad Ľudovíta Štúra I. triedy získali literárny vedec a politik Peter Zajac, poslední dvaja príslušníci Vysokoškolského strážneho oddielu generálov Goliana a Viesta Branislav Tvarožek a Martin Janec (in memoriam), takisto prvý rómsky lekár v Československu Ján Cibuľa (in memoriam) a politik František Mikloško.

 

img

 

Medzi ocenenými aj pedagógovia

Rad Ľudovíta Štúra II. triedy si prevzali študentská líderka Nežnej revolúcie Zuzana Mistríková, profesorka Helena Barancová, tréner Tibor Soós, učiteľ informatiky Ondrej Demáček, športovec Jozef Plachý, virologička Silvia Pastoreková, riaditeľ gymnázia Ladislava Sáru v Bratislave Pavel Sadloň a reportér Andrej Bán.

 

img

 

Umelci neostali nepovšimnutí

Pribinov kríž I. triedy si odniesli kameraman Igor Luther a umelec v oblasti filmového umenia Rudolf Urc, Pribinov kríž II. triedy získali sociologička Zora Bútorová, muzikologička Alžbeta Rajterová a historička architektúry Klára Kubičková. Vyznamenanie Pribinov kríž III. triedy si prevzala doktorka venujúca sa Downovmu syndrómu Mária Šustrová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona