Vrcholí jedna z najprestížnejších svetových kultúrnych slávností

NETKY.SK • 30 August 2011, 13:44 • 2 min
Vrcholí jedna z najprestížnejších svetových kultúrnych slávností

Vrcholí jedna z najprestížnejších svetových kultúrnych slávností

slovakia

left justify in out

img

V týchto dňoch vrcholí v Rakúsku jedna z najprestížnejších svetových kultúrnych slávností - v poradí už 91. Salzburské slávnosti.

Podujatie koncom minulého mesiaca slávnostne otvoril v Mozartovom rodisku rakúsky prezident Heinz Fischer. Salzburské slávnosti sa uskutočňujú pravidelne, každé leto, od roku 1920, avšak nepravidelne sa konali už od roku 1877 pod názvom "medzinárodné hudobné slávnosti v Salzburgu". Novodobá história salzburských slávností bola formovaná predovšetkým dvoma osobnosťami: dirigentom Herbertom von Karajanom a belgickým intendantom Gérardom Mortierom.

Karajanovo obdobie sa vyznačovalo najvyššou muzikálnou kvalitou a angažovaním medzinárodných hviezd. Mortier zase otváral slávnosti za účelom nového umeleckého prúdenia a pozdvihnutia vnímania činohry v spoločnosti. Tradične je tu zastúpený Hugo von Hofmannsthal svojim dielom "Jedermann", no počas 35 dní je na programe až 242 predstavení na 13 rôznych miestach.

Salzburské slávnosti, ktoré možno v celosvetovom meradle považovať za najprestížnejšie kultúrne podujatie s najdlhšou históriou, sa môžu popýšiť aj účasťou nielen európskej spoločenskej smotánky z radov významných politických špičiek, šľachticov, podnikateľov a osobností showbiznisu.

Medzi viac ako 200 prominentnými hosťami tohto ročníka bola príkladom princezná Madeleine zo Švédska, Nathalie von Bismarcková, Lord George Weidenfeld, kňažná Gloria von Thurn und Taxis, nemecká kancelárka Angela Merkelová, spolkový kancelár Werner Faymann, Dr. Rainer Wachter z americkej spoločnosti Skadden, americký vyslanec William Eacho, komisárka EÚ Benita Ferrerová-Waldnervá – Salzburčanka, skoro všetci ministri Rakúska a Nemecka, Dr. Wolfgang Porsche, Renate Thyssenová, lichtenštajnský advokát Herbert Batliner. Zo Slovenska prišla advokátka Jana Martinková, prítomný bol aj úspešný nemecký moderátor Thomas Gottschalk, Bianca Jaggerová, operná hviezda Anna Netrebková a mnohí ďalší.

K vrcholom tohtoročného podujatia bola opera "Macbeth" a na záver opera od Leoša Janáčka "Vec Makropulos" v sprievode Viedenských filharmonikov, ktorá bude bodkou za slávnosťami. Na závere podujatia, ktoré sa končí v utorok 30. augusta, by sa mal údajne zúčastniť aj čerstvo zosobášený monacký kniežací pár Albert a Charlene.

Namiesto pôvodne plánovaného švajčiarskeho odporcu globalizácie Jeana Zieglera vystúpil pri slávnostnom otvorení tohtoročnej reprezentačnej festivalovej prehliadky so zásadným prejavom o sile kultúry vlaňajší neúspešný nemecký prezidentský kandidát, známy aktivista za rešpektovanie ľudských práv Joachim Gauck.

Pripomenul obmedzenia, ktoré sužovali umelcov v časoch diktatúry a v narážke na svoj život v bývalej NDR konštatoval, že jeho prítomnosť je signálom nesamozrejmosti stretnutí slobodných ľudí a slobodných umelcov v slobodnej spoločnosti. "Ide o dar civilizácie tým živým," dodal. Joachim Gauck pozdvihol svoj hlas proti obmedzovaniu osobných slobôd z bezpečnostných dôvodov v reakcii na teroristické aktivity.

V čase otvorenie distribuovali aktivisti v centre Salzburgu aj text plánovaného vystúpenia Jeana Zieglera, ktorého napokon vedenie festivalu nepozvalo pre jeho úzke kontakty s líbyjským vodcom Muammarom Kaddáfím.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies