Olympijské a paralympijské medaily na olympiáde v Paríži budú obsahovať kúsky Eiffelovej veže

NETKY.SK • 8 Február 2024, 15:36 • 2 min
Olympijské a paralympijské medaily na olympiáde v Paríži budú obsahovať kúsky Eiffelovej veže

PARÍŽ - Tí olympionici, ktorí sa umiestnia na stupňoch víťazov na nadchádzajúcich olympijských hrách v Paríži, budú odmenení kúskom Eiffelovej veže. Informovali o tom vo štvrtok organizátori pri odhaľovaní medailí podujatia, ktoré sú osadené žetónmi v tvare šesťuholníka vyrobenými z kovového šrotu z tohto majestátneho symbolu Paríža.

slovakia

left justify in out

Cieľom bolo prepojiť hry so symbolmi Francúzska, povedal Thierry Reboul, kreatívny riaditeľ olympiády v Paríži 2024. „Absolútnym symbolom Paríža a Francúzska je Eiffelova veža,“ povedal Reboul novinárom. "Pre športovcov je to príležitosť priniesť si so sebou kúsok Paríža," dodal.

 

18-gramové šesťuholníkové žetóny znázorňujúce tvar Francúzska, ktoré navrhol klenotník Chaumet, sú vyrobené zo železa získaného z veže počas minulých rekonštrukcií a potom sú roky uložené v sklade, ktorého umiestnenie je tajné. Sedia v strede zlatých, strieborných a bronzových medailí, lemovaných ryhami evokujúcimi svetelné lúče vyžarujúce von – čerpané z dizajnu diadémov v Chaumetových archívoch.

Na zadnej strane medailí je zobrazená grécka bohyňa víťazstva Niké, ktorá sa rúti vpred, s Akropolou na jednej strane a Eiffelovou vežou na druhej.

 

Na paralympijských medailách je pohľad na Eiffelovu vežu zospodu a je na nich vyrazený Paríž 2024 v Braillovom písme – pocta Francúzovi, ktorý ho vynašiel. 5 084 medailí vyrobila francúzska mincovňa Monnaie de Paris.

 

"Chceme zabezpečiť, aby tie kúsky Eiffelovej veže zostali doma," povedala novinárom francúzska paralympijská tenistka Pauline Déroulèdeová. "Vidieť ich tak blízko dáva ďalšiu motiváciu," dodal ďalší atlét z domácej krajiny, zápasník Koumba Larroque.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian / Reuters, Foto: The Guardian / AP / Thibault Camus
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies