VIDEO: V Guinei došlo k štátnemu prevratu. Prezidenta zadržala vojenská junta

NETKY.SK • 6 September 2021, 09:21 • 2 min
VIDEO: V Guinei došlo k štátnemu prevratu. Prezidenta zadržala vojenská junta

KONAKRY - Vzbúrenci zrušili platnosť ústavy, rozpustili všetky štátne inštitúcie a uzavreli všetky pozemné a vzdušné hranice.

slovakia

left justify in out

Pučisti v západoafrickej Giunei vyhlásili v nedeľu celoštátny zákaz vychádzania "až do odvolania", pričom oznámili aj nahradenie členov vlády a vysokopostavených úradníkov príslušníkmi ozbrojených síl. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Vojaci prevzali moc v krajine

Predstavitelia junty vo vyhlásení prečítanom v štátnej televízii zároveň vyzvali členov kabinetu prezidenta Alphu Condého, aby sa dostavili na stretnutie, ktoré sa uskutoční v pondelok o 11:00 hodine miestneho času. "Akékoľvek odmietnutie účasti bude považované za vzburu," pokračovalo vyhlásenie.

 

 

Pučisti v nedeľu zverejnili video a fotografie, na ktorých vidno sediaceho 83-ročného prezidenta Condého obklopeného vojakmi. Prezident odmietol odpovedať na otázku jedného z vojakov, či s ním zle zaobchádzali.

 

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) Condého zadržanie odsúdilo a vyzvalo na jeho prepustenie, pričom pohrozilo zavedením sankcií.

 

Udalosti v Guinei okamžite "ostro odsúdil" aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý ich označil za "uchopenie vlády silou zbraní". Vyzval tiež na okamžité prepustenie prezidenta Condého.

 

Odvolanie veliteľa špeciálnych síl

"Po zadržaní prezidenta sme sa rozhodli pozastaviť platnosť ústavy... Povinnosťou vojaka je zachrániť krajinu," vyhlásil podplukovník špeciálnych síl Mamadi Doumbouya, ovinutý guinejskou zástavou a obklopený vojakmi držiacimi útočné pušky.

 

 

Podľa nemenovaného západného diplomata pôsobiaceho v Konakry k prevratu došlo po odvolaní popredného veliteľa guinejských špeciálnych síl. Časť ich príslušníkov sa podľa diplomata následne vzbúrila a obsadila prezidentský palác.

 

V Guinei vzrástla nespokojnosť s dlhoročným prezidentom po tom, ako sa vlani rozhodol uchádzať o tretí prezidentský mandát napriek platnému obmedzeniu výkonu funkcie hlavy štátu na dve obdobia.

 

Jeho znovuzvolenie vyvolalo v krajine vlnu násilných protestov, ktoré si podľa opozície vyžiadali desiatky životov. Guinea patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta napriek tomu, že disponuje bohatými zásobami nerastov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies