Od začiatku roka evidujeme 80 prípadov osýpok

NETKY.SK • 4 Marec 2019, 16:10 • 2 min
Od začiatku roka evidujeme 80 prípadov osýpok

BRATISLAVA - Od začiatku roka zaznamenali epidemiológovia na Slovensku 80 prípadov osýpok. Najviac (53) sa ich vyskytlo v okrese Trebišov. Košické okresy nahlásili spolu 21 prípadov, ďalšie štyri sa vyskytli v okrese Michalovce a dva v Bratislave IV.

slovakia

left justify in out

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spolu s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva monitorujú epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok na Slovensku.

 

"V prípade zmeny bezodkladne prijímame všetky potrebné protiepidemické opatrenia na zabránenie šírenia tohto infekčného ochorenia," uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

 

img

 

Osýpky patria k najnákazlivejším prenosným ochoreniam, ktoré sa rýchlo šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva.

 

Vstupnou bránou sú spojivky a sliznice dýchacích ciest. V prvom štádiu ochorenia, ktoré trvá tri až štyri dni, sa objavuje výstup teploty, nádcha, kašeľ a zápal očných spojiviek.

 

Druhé štádium sa začína druhým výstupom teploty, objavením sa vyrážky za ušami a v zátylku, ktorý sa šíri na tvár, trup a končatiny. "Najúčinnejším preventívnym opatrením je očkovanie," zdôrazňuje ÚVZ SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies