Vražda v metre: Príslušník americkej námornej pechoty čelí obvineniu zo zabitia bezdomovca afroamerického pôvodu

NETKY.SK • 12 Máj 2023, 11:15 • 2 min
Vražda v metre: Príslušník americkej námornej pechoty čelí obvineniu zo zabitia bezdomovca afroamerického pôvodu

NEW YORK - Prokuratúra obviní príslušníka americkej námornej pechoty Daniela Pennyho z nedávneho zabitia bezdomovca v newyorskom metre. V noci na piatok to oznámil hovorca manhattanského prokurátora Alvina Bragga,.

slovakia

left justify in out

"Potvrdzujeme, že Daniel Penny bude zadržaný a obvinený zo zabitia druhého stupňa," vyhlásila prokuratúra a dodala, že podozrivého muža predvedú pred sudcu zrejme ešte v priebehu piatka.

 

Smrť Jordana Neelyho, ktorý v newyorskom metre často imitoval Michaela Jacksona, vyvolala vo verejnosti vlnu nevôle. Incident sa odohral 1. mája a zachytila ho kamera v podzemnej dráhe. Na videu je vidno Neelyho, ako leží na dlážke vagóna, pričom ďalší muž – 24-ročný Penny – ho drží okolo krku. Svedkovia a personál metra uviedli, že 30-ročný Neely sa v metre správal nevypočítateľne a agresívne a pokrikoval na ostatných pasažierov, že je hladný a smädný.

 

Agentúra AFP upozorňuje, že tragický incident zároveň súvisí s dvomi závažnými problémami v New Yorku – prvým je množstvo ľudí bez domova, ktorí trpia psychickými ťažkosťami, a druhým sú obavy obyvateľov mesta o vlastnú bezpečnosť v priestoroch metra. Situácia má však v tomto prípade i rasový podtón, keďže Penny je beloch a Neely Afroameričan. Podľa ľudí, ktorí Neelyho poznali, tento muž dlhodobo trpel psychickými ochoreniami a mnohokrát bol zadržaný, pričom jeho matku zavraždili, keď bol ešte tínedžerom.

 

Aktivisti angažujúci sa v oblasti duševného zdravia obvinili newyorské úrady, že Neelymu neposkytli potrebnú pomoc. Niektorí používatelia sociálnych sietí naopak chválili vojaka Pennyho, že zasiahol, hoci mu vyčítali použitie neprimeranej sily. Newyorský koroner dospel k záveru, že Neelyho smrť bola zapríčinená "stlačením" krku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies