Mzdy konečne rastú rýchlejšie ako inflácia vo všetkých odvetviach

NETKY.SK • 14 December 2023, 08:25 • 2 min
Mzdy konečne rastú rýchlejšie ako inflácia vo všetkých odvetviach

BRATISLAVA - Mzdy už rastú rýchlejšie ako inflácia vo všetkých 10 mesačne sledovaných odvetviach. Reálny nárast tak zaznamenali prvýkrát od augusta 2021. Ekonomika však aj naďalej zaznamenáva pokles zamestnanosti s výnimkou stavebníctva a informácií s komunikáciou.

slovakia

left justify in out

Najrýchlejšie rastú najnižšie mzdy

Priemerná nominálna mesačná mzda v októbri 2023 sa medziročne zvýšila vo všetkých 10 mesačne sledovaných odvetviach. Podľa údajov Štatistického úradu SR až o 17,6 % stúpla v odvetví s najnižšími mzdami, a to v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev na 721 eur.

 

Dvojciferným tempom rástli mzdy zamestnancov aj v priemysle na 1 477 eur, vo veľkoobchode na 1 441 eurmaloobchode na 1 088 eur a v ubytovaní 1 093 eur. Rast miezd v ostatných vybraných odvetviach sa pohyboval od 7,9 % v predaji a oprave motorových vozidiel, kde októbrová priemerná mzda zodpovedala 1 367 eurám, do 9,8 % vo vybraných trhových službách vo výške 1 370 eur.

Dobrou správou je, že zamestnanci v októbri 2023 zarobili reálne viac ako pred rokom, teda rast miezd vo všetkých odvetviach predbehol infláciu. Odmena za prácu sa reálne najvýraznejšie zvýšila o 9,8 % v reštauráciách a pohostinstvách a tiež o 4 % v priemysle. Úroveň rastu prekročila 3 % vo veľkoobchode, maloobchode aj v ubytovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: TASR / František Iván (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies