Život píše tie najneuveriteľnejšie príbehy. Lucy Maud Montgomery zažívala depresiu už ako dieťa, potajme písala a aj sa zasnúbila a jej manžel pastor robil strašidelné veci

NETKY.SK • 13 Február 2023, 10:00 • 2 min
Život píše tie najneuveriteľnejšie príbehy. Lucy Maud Montgomery zažívala depresiu už ako dieťa, potajme písala a aj sa zasnúbila a jej manžel pastor robil strašidelné veci

Stáva sa, a to veľmi často, že autori píšuci pútavé knižné príbehy, by nemuseli po inšpiráciu chodiť priďaleko, lebo by celkom postačilo spísať ich životné cesty. Len škoda, že nezriedka by to boli knihy nesmierne smutné, síce aj s dobrými vecami, ale s veľkou kopou nešťastia. Tak si žila aj Lucy Maud Montgomery, na pleciach jej spočívalo ťažké bremeno, a nielen v dospelosti, ale už počas detstva.

slovakia

left justify in out

Skôr, než vypoviem, ako sa narodila, vyrástla a potom aj zomrela, pripomeňme si, kto vlastne je Lucy Maud Montgomery, lebo jej meno neznie až tak zvučne, oveľa zvučnejšie vyznieva meno jej najslávnejšej románovej hrdinky.

 

Takže takto, ona vytvorila sirotu Annu z legendárneho Zeleného domu, o ktorej už počul určite každý. Aby aj nie, jazyčnica, ktorá fňukala, že má ryšavé vlasy, si podmanila toľko sŕdc, toľko lásky si získala, hoc je len vymyslená.

 

 

Ak ste teda krčili čelo v nevedomosti, o akej Lucy je článok, už v tom máte jasno a môžeme sa sústrediť na autorku, ale nebojte sa, aj o Anne ešte bude reč.

 

Bez rodičov

 

Lucy Maud Montgomery sa narodila na Ostrove princa Eduarda v Kanade a ako dvojročná prišla o matku. Úbohú ženu zobrala na druhý svet tuberkulóza a otec svoju maličkú dcéru odmietol vychovávať. Poslal ju k starým rodičom, pomerne prísnym, a hoci rodina ešte dostala jednu šancu na zblíženie, keď sa veľavážený pán Montgomery znovu oženil a Lucy sa vrátila domov, dlho to nevydržalo, a tak sa rozhodlo, že starí rodičia ju už dovychovajú.

 

Vidíte tie podobnosti s Annou, však? Práve preto sa zrejme vedela do svojej hrdinky vžiť, lebo sama poznala, aké je to byť bez rodičovskej lásky a že ju nevynahradia prísne pravidlá, jedine skutočná láska.

 

Fantázia

 

Je to strašné, ale aj keď bola Lucy malá, ešte ani pubertu nevyskúšala, dôverne sa zoznámila s depresiou. Nemusíme hádať dlho, je celkom jasné, že ju spôsobovalo odlúčenie, že si pripadala prehliadaná a nemilovaná, čo je pre dieťa nálož ako sto balvanov.

 

Našťastie pre ňu, aspoň mala liek, ním zaháňala opustenosť, už ako 9-ročná totiž vymýšľala príbehy aj básne a práve to, ako v mysli neustále nad hrdinami hútala, hoc boli vyfantazírovaní, jej pomáhalo pobiť sa s každodennou realitou.

 

A máme tu druhú podobnosť so slečnou Annou, obe mali obrovitánsku fantáziu.

 

Lucy si rada vymýšľala aj názvy pre kvety a zvieratá, prirodzene, svoje vlastné, lebo tie skutočné jej, aspoň si tak myslím, pripadali fádne.

 

Tajomstvo

 

Keďže starí rodičia ju vôbec nerozmaznávali, a skôr jej poskytovali chlad než pochopenie, nie je udivujúce, teda vzhľadom na tieto skutočnosti, že ju v písaní nepodporili. Namiesto toho, aby sa z jej talentu vytešovali, zakazovali jej venovať sa jeho rozvíjaniu, vraj písanie je iba strata drahocenného času. Načo taká márnosť, nie, nech s tým ona pekne radšej prestane.

 

Keďže však naša Lucy, rovnako ako jej Anna, vedela ísť za svojím, nevzdala sa a fantáziu aj naďalej živila.

Bolo to jej tajomstvo, pred dvoma dospelými, čo jej nerozumeli, si ho strážila.

 

Ľúbostný život

 

Ako ďalšie pozitívum na zoznam môžeme k Lucy pripísať aj skutočnosť, že dosiahla vyššie vzdelanie, a aj keď dnes to nie je nič výnimočné, vtedy to v tých končinách výnimočné pre ženy bolo.

 

No ale pozrime sa aj na jej ľúbostné aféry, lebo tie ju doviedli, takpovediac, do záhuby, a to ani trochu nepreháňam, hoci by som si želala, aby som preháňala a nebola to pravda. Stali sa jej totiž smutné veci.

 

Tak najskôr sa slečna Montgomery zasnúbila so vzdialeným príbuzným, do manželstva s ním však nevstúpila. Srdce si rozkázať nedalo a to jej si vybralo iného mládenca, syna jedného farmára, ktorý jej vznešený cit aj oplatil.

 

Vyzerá to však, že Lucy sa nenechávala ohlúpnuť, lebo ani za svoju lásku sa napokon nevydala. Vyjadrila sa tak, že ani on, ba ani ten nápadník pred ním, s ktorým len tak-tak, že neskončila pred oltárom, nedosahovali jej intelekt a ona túžila po mužovi múdrom a rozhľadenom.

 

Zásnuby

 

Vyvolený sa predsa len do tretice našiel, stal sa ním jeden pastor, s ktorým sa zasnúbila potajme. V tom čase sa starala na farme o starú mamu, dedko už zomrel, a keď dodýchala i starenka, konečne sa vydala.

 

Viete, ako to býva, naše rozhodnutia preverí až čas, následky prídu, či už tak alebo onak. Lucy si uvedomila, že si vybrala zle a všetko zdôvodnila vo svojom denníku.

 

Podľa zápiskov si pastor začal nahovárať, že je Bohom nemilovaný a zatratený a že skončí v pekle, čo viedlo k psychickým problémom. Spievaval bez prestania žalmy, strašidelne stonal a plakal, čo pre ňu iste nebolo nič príjemné.

O manželových slabostiach sa však nikomu nezmienila, lebo napriek všetkému nechcela, aby stratil prácu a s ňou aj povesť a aj pochopila, že pre celú rodinu by to bol škandál.

 

Deti

 

V manželstve sa jej narodili tri deti, traja synovia, z toho prostredný si ale dlho nepožil, zomrel po narodení.

 

Ako chlapci rástli, u jedného sa prejavovali závislosti, nevedel si poradiť bez liekov a ona, navonok usmiata, vo vnútri trpela. Trpela ako matka, lebo si pochovala dieťa a ďalšie sa trápilo, trpela ako manželka, lebo manžel zošalel a trpelo v nej aj to dieťa, ktoré kedysi neľúbili a zanechali osamote.

 

Zrútila sa

 

Lucy zaznamenala úspech, čo vlastne už teraz vieme všetci, ale s vydavateľom, ktorý si ju vzal pod ochranné krídla, to ľahké nemala. Zrútila sa, pre všetko. Kvôli všetkým. Už jej nebola daná schopnosť písať, už ostali iba depresie.

 

Skonala a oficiálna verzia tvrdí, že ju zabila trombóza, kým tá neoficiálna sa odvoláva na ťažké depresie a že vraj sa predávkovala a pred smrťou spísala list so žiadosťou o odpustenie.

 

Anna zo Zeleného domu

 

Pokiaľ ide o najslávnejší román od Montgomery, spočiatku slávnym nebol.

 

Len čo ho dopísala a rozposlala vydavateľom, dočkala sa iba zamietavých odpovedí. Samozrejme, že ju to frustrovalo, koho by aj nie, a tak celý príbeh vhodila do škatule a žila si svoje. O dva roky neskôr jej však nepokoj nedovolil na sirotu Annu zabudnúť, opäť to teda skúsila a tentoraz aj so všetkou cťou. Vydavateľ z Bostonu ju prijal a na svete už mohla pobehovať úžasná cesta jednej úžasnej dievčiny.

 

K napísaniu ju inšpiroval jednak vlastný prežitok, a jednak článok v novinách. Starší pár sa tam priznal, že si adoptovali chlapca, ale namiesto neho im poslali dievča.

 

A tak sa to stalo aj v knihe, dvaja súrodenci chcú trochu chlapčenskej pomoci, lebo on je už starší a sila mu odchádza. Požiadajú o chlapca, ale keď muž ide po dieťa na vlak, zbadá tam ju, dievčinku, celú natešenú, že si ju niekto spomedzi sirôt konečne osvojí. Ach, ona roztopí aj tie najtvrdšie srdcia a ukáže sa, že to bol najkrajší omyl, lebo Anna je lepšia ako tisíc chlapcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona