AKTUALIZOVANÉ Rezort zdravotníctva zmenil podmienky antigénového testovania! Ochoreniu COVID-19 podľahlo viac ako dvesto pacientov

NETKY.SK • 4 Január 2021, 10:05 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Rezort zdravotníctva zmenil podmienky antigénového testovania! Ochoreniu COVID-19 podľahlo viac ako dvesto pacientov

BRATISLAVA – Pozor na zmeny v bezplatnom testovaní antigénovými testami. Po novom sa musíte objednať, inak vás odmietnu. PCR testy za nedeľu odhalili 636 nakazených koronavírusom, laboratóriá otestovali 3111 vzoriek.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 4. decembra 19:35

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že zatiaľ bolo na Slovensku zaočkovaných 7201 ľudí. Kým doteraz sa očkovalo len v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici, Košiciach, pridáva sa napr. aj Žilina.

„Postupne, s predpokladaným termínom po 10. januári, budú do registračného formulára pridávané ďalšie z 25 pripravených vakcinačných centier na Slovensku. Našim cieľom je postupne pokryť všetky okresy,“ doplnil rezort zdravotníctva na sociálnej sieti.

 

Počet zaočkovaných sa bude zaznamenávať každý deň. „Počas dnešného a zajtrajšieho dňa príde na Slovensko ďalších viac ako 76 000 dávok vakcín od spoločnosti Pfizer,“ doplnil rezort s tým, že cez formulár na stránke korona.gov.sk vyjadrilo registrovaním chuť očkovať sa „10 561 zdravotníkov a ďalších osôb“. Zaregistrovať sa je možné na tejto stránke. 

  • aktualizované 4. decembra 10:57

 

Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na sociálnej sieti Facebook. PCR testy v nedeľu odhalili 636 nakazených koronavírusom, laboratóriá otestovali 3111 vzoriek. 

 

Zomrel rekordný počet pacientov

Počet úmrtí pacientov na COVID-19 stúpol o 204, na Slovensku tak ochoreniu podľahlo už 2521 ľudí. Vyliečilo sa ďalších 903 osôb.

 

V nedeľu pribudlo aj 727 pozitívne testovaných antigénovými testami, zo 6600 vykonaných testov je to 11,02 %. Z PCR testov je pozitivita na úrovni 20,44 %. 

 

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 3038 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 2771 ľudí. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 205 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 247 osôb.


"Najviac pozitívne testovaných bolo v Banskobystrickom kraji (199), nasleduje kraj Košický (118), Prešovský (89), Bratislavský (77), Trnavský (60), Nitriansky (42), Trenčiansky (38) a Žilinský (13). Je medzi nimi 312 mužov a 324 žien," spresnilo ministerstvo zdravotníctva.

PCR testy už na Slovensku odhalili koronavírus u viac ako 188-tisíc ľudí. Z antigénových testov bolo pozitívnych viac ako 103-tisíc osôb. Z ochorenia sa zotavilo takmer 131-tisíc nakazených.
 

Testovanie už iba s časenkou

Pretestovať sa antigénovými testami už nebude také jednoduché ako doteraz. Od pondelka (4. decembra) sa musia záujemcovia registrovať na stránke korona.gov.sk pod vlastným rodným číslom. Bezplatné antigénové testovanie bude možné iba s časenkou.

 

„Aj v rodine, ak potrebuje ísť na vyšetrenie celá domácnosť, registrovať sa musí každý zvlášť. Členovia domácnosti, ktorí nemajú vlastný mobil alebo mail, môžu byť registrovaní aj na telefónne číslo napríklad rodičov. Odporúčame uviesť pri registrácii aj mailovú adresu,“ píše NCZI v príspevku.

 

 

Odporúčaným internetovým prehliadačom je Google Chrome. Ak už ste v systéme zaregistrovaný, treba požiadavku zopakovať s rovnakým menom, priezviskom a rodným číslom, ako pri prvej registrácii.
 

Ako ďalej NCZI prízvukuje, ag dokáže identifikovať prítomnosť nového koronavírusu približne dva dni pred nástupom klinických príznakov.

 

„Pilotné testovanie s časenkami funguje v rámci odberných miest vo viacerých regiónoch Slovenska. Upozorňujeme, tieto odberné miesta otestujú LEN objednaných ľudí," uviedol na sociálnej sieti rezort zdravotníctva.

 

Prečítajte si tiež: Rezort zdravotníctva spustil online registráciu na očkovanie. Kto sa môže o vakcínu uchádzať?

 

Škôlky sa môžu otvoriť 

Ako uviedol minister školstva Branislav Gröhling, od pondelka sa môžu materské školy. Jednotlivým zriaďovateľom však odporúča, aby svoje rozhodnutie dobre zvážili.

 

Rezort školstva odporúča všetkým zriaďovateľom, aby zvážili možnosť prevádzky MŠ len pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov, ktorým vyplýva z povahy práce, že nemôžu vykonávať prácu z domu a musia dochádzať do zamestnania v štandardnom mieste výkonu práce.

 

"Dnes má ministerstvo k tejto téme online stretnutie s primátormi 70 najväčších miest na Slovensku. Rezort v tejto veci oceňuje pripravenosť samospráv na pretestovanie a organizovanie celého procesu. Najneskôr zajtra budú vydané informácie, ako sa bude pri otvorení škôl v januári postupovať a ministerstvo informuje všetkých aktérov – samosprávy, SK8, zriaďovateľov, školy ako aj profesné organizácie," píše ministerstvo v statuse. 

 

 

Od 1. januára do 24. januára na Slovensku platí rovnako núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Opustiť svoje bydlisko môžu ľudia iba v nevyhnutných prípadoch, ako je cesta do práce, do obchodu, k lekárovi, na testovanie či s cieľom zaopatriť blízku osobu alebo hospodárske zvieratá.

 

Ministertvo zdravotníctva zároveň ruší tzv. bubliny, ktoré si mohli ľudia vytvoriť počas vianočných sviatkov. Na verejnosť apeluje, aby sa nestretávali s inými členmi domácností.

 

img

 

Epidemiologická situácia v krajine je veľmi vážna. Počet pozitívne testovaných ľudí na COVID-19 dosahujú nové maximá, pričom kolabujú aj slovenské nemocnice.  

 

Nemocnica v Nitre žiada tvrdý lockdown

V Nitre v nedeľu zasadal okresný krízový štáb. Zvolal ho riaditeľ nitrianskej nemocnice Milan Dubaj. Dôvodom je veľmi vážna situácia pre extrémny odberom kyslíka. Situáciu sa následne predsa len podarilo stabilizovať.

 

V priebehu dnešného dňa by mal primátor mesta Marek Hattas informovať o ďalšom prísnení opatrení v meste Nitra. 

 

Detaily zatiaľ nie sú známe. V rámci všetkých slovenských nemocníc, je situácia v Nitre najkritickejšia. Sanitky s pacientami musia na ošetrenie čakať aj niekoľko hodín, pretože kapacity sú naplnené na maximum. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Prečo pľúcne ventilácie určené do Nitry leteli vrtuľníkom UH 60M Black Hawk len na Sliač?

 

V Británii očkujú vakcínou od AstraZeneca

Briti sa snažia urýchliť očkovací proces z dôvodu nekontrolovateľného šírenia nového koronavírusu. Úrady tam schválili vakcínu od spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. Prvou osobou, ktorej poskytli túto vakcínu bol 82-ročný dôchodca. 

 

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock označil súčasné obdobie za "kľúčový moment" v boji proti koronavírusu, pretože vakcíny pomôžu potlačiť vysokú infikovanosť a v konečnom dôsledku umožnia zrušiť nastolené reštrikcie

 

"Toto je rozhodujúci okamih v našom boji proti tomuto hroznému vírusu a dúfam, že poskytne všetkým nádej, že koniec tejto pandémie je na dohľad," povedal Hancock.

 

Britský premiér Boris Johnson zároveň nevylúčil, že v jednotlivých regiónoch sa budú musieť sprísniť opatrenia, keďže sa tam šíri aj zmutovaný a rýchlejšie sa šíriaci koronavírus.

 

V nedeľu v Británii šiesty deň po sebe zaznamenali viac ako 50-tisíc nových prípadovV rámci celého sveta sa novým koronavírusom nakazilo už viac ako 85 miliónov ľudí. Ochoreniu podľahlo viac ako 1,85 milióna pacientov. Lekárom sa podarilo vyliečiť 60,5 milióna ľudí. 

 

Správu budeme aktualizovať.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ: Pribudlo viac nakazených ako vyliečených



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies