Vplyv globálneho otepľovania: Arktické ľadovce strácajú historické stopy klímy

NETKY.SK • 14 Február 2024, 11:00 • 2 min
Vplyv globálneho otepľovania: Arktické ľadovce strácajú historické stopy klímy

RÍM - Medzinárodná štúdia koordinovaná talianskou Národnou radou pre výskum (CNR) odhalila, že arktické ľadovce v dôsledku globálneho otepľovania "strácajú pamäť" o histórii klímy.

slovakia

left justify in out

Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise The Cryosphere ukazuje, že klimatické zmeny majú vplyv nielen na celkovú plochu ľadovcov, ale aj na informácie, ktoré by prirodzene uchovávali o svojej minulosti a minulosti planéty. CNR uviedla: "Topenie ľadu spôsobené globálnym otepľovaním rýchlo zhoršuje klimatický signál obsiahnutý v ľadovcoch na ostrove Svalbard. Svoju pamäť strácajú aj ľadovce súostrovia Svalbard v polárnom kruhu."

Výskum, ktorý prebiehal v rokoch 2012 až 2019, viedli vedci z Ústavu polárnych vied (ISP) CNR a Univerzity Ca' Foscari v Benátkach. Vedci skúmali vývoj ľadovca Holtedahlfonna, jedného z najvyšších na súostroví Svalbard. Zistili, že klimatický signál - ktorý bol viditeľný v roku 2012 - do roku 2019 úplne zmizol.

"Súostrovie Svalbard je obzvlášť citlivé na klimatické zmeny kvôli relatívne nízkej nadmorskej výške hlavných ľadovcov," povedal Carlo Barbante, riaditeľ CNR-ISP a profesor na univerzite Ca' Foscari. Taktiež uviedol, že geografická poloha zvýrazňuje fenomén arktického zosilnenia, čo znamená, že teploty v arktickej oblasti rastú rýchlejšie ako celosvetový priemer.

"Ľadové kryhy musíme vnímať ako stránky starobylého rukopisu, ktoré vedci dokážu interpretovať," uviedla výskumníčka CNR-ISP Andrea Spolaor. "Aj keď sa v ľade stále zachovali dôkazy o atmosférickom otepľovaní, sezónny klimatický signál sa stratil."

To znamená, že ľadovce v týchto nadmorských výškach sú - pri súčasnom tempe globálneho otepľovania - "vystavené riziku straty klimatických informácií, ktoré sú v nich zaznamenané, čo ohrozuje rekonštrukciu klimatických zmien, ktorým Zem v priebehu času čelila," povedal. Vedci zdôraznili, že je naliehavo potrebné bojovať proti prebiehajúcemu procesu topenia ľadovcov, aby sa zachovali ľadovcové archívy a súvisiace klimatické informácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Xinhua News Agency, Foto: Ilustračné (Pexels.com)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies